Top 10 Anime

hétfő, december 20, 2010 Bejegyezte: ChYga
A japánok képregényei - a mangák -, hamar teret hódítottak Amerikában, majd kisvártatva Európába is eljutottak. Nem kellett sokat várni hát, hogy megjelenjen ezeknek a műveknek a mozgóképre vitt változata is, az anime. Azóta pedig minden kontinensen igen komoly szubkultúra alakult ki a műfaj körül. Meg kell valljam, én is beálltam a sorba, hiszen rengeteg nagy kedvencem került ki a japán animátorok kezei körül. Talán elsőként még a Dragon Ball-nak sikerült elvarázsolnia, mely kétségtelenül mély nyomott hagyott bennem, hiszen gyerekkorom talán kedvenc rajzfilm sorozatáról beszélünk (megjegyzem, a mai napig nagyon szeretem).

Hogy miért is döntöttem úgy, hogy összeírom a 10 kedvencemet a műfajból? Egyrészről a legújabb zombis sorozat miatt, amire ráakadtam, ez pedig a High School Of The Dead, ami szerintem jóval szórakoztatóbbra sikeredett élőszereplős társánál (The Walking Dead), attól függetlenül, hogy a tipikus japán elemeket magánviselő széria (szexuális aberráltság, gore-hatás) nem tartalmaz különösebben mély mondanivalót, célja pusztán a szórakoztatás. Miután ajánlani mertem a HOTD-et az ismerőseimnek, rájöttem, hogy nagyon alulképzettek az animék terén… ahogy később rá kellett jönnöm, én is az vagyok. És ez a legfőbb oka, hogy e cikket megírom; olyan alkotásokat próbáltam összegyűjteni egy csokorba, melyeket legalább egyszer érdemes megtekinteni. Persze azóta már tudom, hogy én is igen alultáplált vagyok e téren, és még nagyon sok anime-kalsszikust pótolnom kellene (Castle in the Sky, Vampire Hunter D, My Neighbour Totoro, Whisper of the Heart, Metropolis… stb.), de a számomra „legnagyobb” tízet a következő produkciók jelentik:

a bejegyzés még nem ért véget, kattints ide a folytatáshoz...



10. Sen to Chihiro no kamikakushi - Chihiro Szellemországban (2001)
Az Oscar-díjas japán rajzfilm méltán zsebelte be az összes díjat a saját kategóriájában, 2001-ben. A Chihiro, egy nagyon különleges mese, pazar látványvilággal. A főhősünk az egyik valaha volt legaranyosabb mesehős, csupa szív és szeretet, akárcsak maga az egész történet. Engem annyira ugyan nem fogott meg, de úgy gondolom itt a helye mindenképp a legnagyobbak között. Ha másért nem is, a díjesőnek és a zseniális képi világnak köszönhetően megérdemli, hogy ahol animéről esik szó, ott Chihiro is említve legyen.

A tízéves kislány, Chihiro, képtelen elfogadni azt a környezetváltozást, melyet szülei rákényszerítenek. Az új otthonba való út során, a család rábukkan egy sötét alagútra, melynek túlvégén egy szellemváros fogadja őket. Az üres utcákat különböző finomságokkal dugig rakott asztalok borítják, amire az éhes szülők nyomban rá is vetik magukat. Ám nem sokkal később disznóvá változnak, a valódi vacsoravendégek pedig felbukkannak. Chihiro megpróbál mindent elkövetni annak érdekében, hogy megmentse szüleit, és épségben hazajussanak erről a különös helyről.


9. Hauru no Ugoku Shiro - A Vándorló Palota (2004)
Akárcsak a Chihiro, a Vándorló Palota is amolyan igazi gyerekmese. A történethez Diana Wynne Jones angol írónő 1986-os, Howl's Moving Castle című regényét vették alapul a készítők. Bár az anime, a sztori második felét tekintve, jócskán eltér az eredeti műtől - melynek nagyrészt politikai okai vannak, de ebbe most nem mennék bele. Sokkal lényegesebb az a gyermeki báj, ami áthatja az egész művet, ahol a történet kiszámíthatatlansága egy percre sem engedi a figyelmet lankadni. Az a részletgazdagság pedig, ami a képi világot illeti, azt kell, hogy mondjam, még a fentebb említett művet is túlszárnyalja. Akinek a Chihiro tetszett, ezt imádni fogja!

A fiatal lányt, Sophie-t egy nap összehozza a sors a titokzatos varázslóval, Howl-lal. Kapcsolatukat félreértve a Hangafüves puszta boszorkánya Sophiet 90 éves vénasszonnyá változtatja. A lány elmenekül, mígnem véletlenül Howl vándorló palotájában köt ki, ahol rengeteg új barát és kaland vár rá.





8. Perfect Blue (1998)
A nyolcadik befutónk egy erőteljes látványvilággal és lenyűgöző képekkel megáldott formailag a tökéletesség határát súroló anime volna. Kon Satoshi műve lehet, hogy tartalmilag nem több egy átlagos thrillernél, viszont olyan technikai elemeket, hatásokat volt képes belevinni művébe, melyeket azelőtt élőszereplős filmben láthattunk csak (kameramozgások, képek, beállítások… stb.). Sokszor olyan érzetet kelt, mintha Brian de Palma nem-létező animéjét néznénk. Meg aztán azt se felejtsük el, hogy a Perfect Blue nélkül, aligha lett volna a Requiem Egy Álomért az, ami.

A lassú tempóban haladó rajzfilm egy fiatal lány, Mima életébe enged bepillantást, aki nehezen tud megküzdeni a hírnévvel, ráadásul az sem segít neki, hogy egy őrült ott lohol a nyomában.








7. Heisei Tanuki Gassen Pompoko - Pom Poko, a Tanukik birodalma (1994)
Egy igazi tanulságos, „mesemondó” anime, mely a szinkronnal ellentétben nem mosómedvékről, hanem nyestkutyákról szól. Japánban rengeteg legenda övezi ezeket a szelíd állatokat. A rajzfilm talán legnagyobb erőssége, hogy olyan barátságos és bájos módon képes görbe tükröt állítani az emberi társadalom romlottságáról, hogy egyszerűen nem lehet nem szeretni. A perverz keleti jegyektől eltekintve, egy végtelenül tanulságos mese; középpontban a környezet tudatos életmód.

A nagy építkezések felemésztik az erdőket, melyek a Tanukik otthonául szolgálnak. A kis állatok a megmaradt területek feletti uralomért egy utolsó, mindent eldöntő csatára készülnek egymás ellen. Az óriási harcok közepette azonban rájönnek, többre vihetik, ha összefognak.








6. Wonderful Days (2003)
A rajzfilm egy 2003-as Dél-Koreai mű, melyet a gyártási évében, a legjobb animációs film díjával is kitüntettek. Való igaz, a történet nem túl eredeti, a megvalósítás viszont annál inkább, ami a napjainkat is beárnyékoló problémákat dolgozza fel, úgy, mint a környezet szennyezés (bár ezt a témát már csúcsra vitték a Vadon Hercegnőjében), emberi ellentétek… és még sorolhatnám, de nem teszem, mert a spoiler ellenség. A lényeg, hogy a Wonderful Days egy remekbeszabott és elképesztően hangulatos poszt-apokaliptikus alkotás, melynek a legerősebb pontja, abszolút a vizualitás. Tudniillik ez volna minden idők egyik legdrágább és legnépszerűbb dél-koreai produkciója, amely 7 éven keresztül készült, forradalmasítva a jelenlegi animáció világát. Ha más nem is, az elképesztően csinire kivitelezett külcsín miatt elérték, hogy bekerüljön nálam a hatodik helyre.

2142-őt írunk. Bolygónk felszínét háborúk és ökológiai katasztrófák tették tönkre, az eget pedig egy szürkés felhőréteg borítja, mely soha nem pihen. Az utolsó emberlakta város, Ecoban, ahova csak néhányan juthatnak be. A metropoliszon kívül rekedt emberek utolsó esélye, egy ifjú harcos, aki képes betörni a védett város rendszerébe, hogy megszerezze annak titkait.

5. Hotaru no Haka - A Szentjánosbogarak Sírja (1988)
A következő produkció egy háborús dráma, ami bebizonyítja, hogy igenis komolyan lehet venni egy animét. Mese a testvéri szeretetről, mely annyira kiválóan képes bemutatni egy letűnt korszakot, hogy azt már rossz nézni. Nem sok rajzfilmet tudnék mondani, ami ennyire hiteles és ennyire drámai tud maradni az első perctől az utolsóig. Naturalizmusa egyszerre rázza meg a nézőket és tölti meg a szívüket szeretettel. Aki nem hisz az anime varázserejében, sürgősen pótolja ezt a hiányosságát, mert ezt a gyöngyszemet egyszer látni kell!

A film amúgy egy fiatal testvérpár szívszorító sorsába enged bepillantást Japánban, a második világháború idején. Seita és négyéves húga, Setsuko édesanyja életét veszti egy bombázás okozta tűzvészben, ekkor apjuk már rég nincs velük. A két árva ráeszmél; csak magukra számíthatnak, ha túl szeretnék élni a háborút, és az azzal járó poklot.






4. Ghost In The Shell - Páncélba Zárt Szellem (1995)
Talán a legelterjedtebb egészestés anime, amivel összeakadhatunk. Persze ez nem véletlen, hiszen a Ghost In The Shell az a mozi, amire úgy tekintenek, mint az első valóban felnőtteknek szánt rajzfilm. A rengeteg filozófiai és metafizikai kérdésen túl, egy olyan futurisztikus világot tár elénk, melyet előtte sehol sem láthattunk. Egy nagyon gondosan felépített és ritmusosan adagolt sci-fi eposz, amely kihagyhatatlan.

2029-ben járunk, amikor városállamok és megavállalatok léptek a nemzetállamok helyébe, és az egész földet egyetlen hatalmas számítógépes hálózat fogja össze. A világ 9-es szekciója nem más, mint a japán titkosrendőrség fedőszerve, amely a szökött robotok és a kiberbűnözés ügyeit jött létre vizsgálni. Az itt dolgozó Motoko Kusanagi és Bato egy „Bábjátékos” nevű hacker után nyomoznak, aki hamis emlékképeket táplál be a mit sem sejtő áldozatainak fejébe, akiket aztán felhasznál magáncéljaira. Ám Kusanagi őrnagy nem is sejti, hogy ő maga a Bábjátékos következő célpontja. A kérdés már csak az, miért pont ő?



3. Mononoke-hime - A Vadon Hercegnője (1997)
Egy új és eredeti mű, ami egy hihetetlenül intelligens, izgalmas és fordulatos fabulán keresztül tesz fel örökérvényű kérdéseket. Hogy meg is válaszolja-e ezeket, az csak a nézőn múlik. Mindenestre A Vadon Hercegnője egy kifogástalan anime, a klasszikus keleti jellemzőkkel teletűzdelve szerelemről és önfeláldozásról.

Honshu szigetén járunk a XV. Században. Ashitaka békében él népével egy, a külvilágtól elzárt hegyi faluban, mígnem egy nap, dühöngő, vérszomjas szörnyeteg támad rájuk, aki halála előtt megátkozza hősünket. A fiú útnak indul, hogy megszabaduljon a végzetét jelentő átoktól, de nemsokára egy pusztító háború központi figurájaként találja magát, ahol egy végtelenül nehéz döntés elé kényszerül.








2. Elfen Lied (2004)
Most lehet, sokakat megleptem, hogy második helyre csúszattam ezt 13 részes mini anime sorozatot, mivel az Elfen Lied, eléggé megosztotta, mind a hazai (ezalatt Japánra gondolok), mind a külföldi közönséget. Értem én azokat is, akiknek egyáltalán nem nyerte el a tetszését, ez a különleges japán mű, de rám nagyon nagy hatással volt. Ahogy azt a komolyabb animék esetében már megszokhattuk, a vizualitás itt is kifogástalan; az alkotók nagyon ügyesen játszottak el a színekkel, a profi árnyékolás is sokat dob rajta. Amellett, hogy egy zseniálisan eltalált főcím dalt komponáltak hozzá (ami azért az animék esetében gyenge pont szokott lenni), nagyon nagy pozitívuma még a műnek, hogy lényegesen átírták a mangához képest. Kihagyták a pedofil jelenetek jó részét, és a végét is megváltoztatták, ami rengeteget emelt a mű színvonalán. Persze ettől még közel sem tökéletes az Elfen Lied, akadnak apróbb hibái, nem is egy - mégis, én bármikor újra tudnám nézni az egészet.

A történet szerint, egy újonnan megjelent faj, a Diclonus-ok, pusztán az akaratukkal képesek tárgyakat mozgatni, ezért az emberek elkülönítik őket, saját védelmük érdekében. Csakhogy, egy nap Lucy, az egyik legerősebb Diclonus, megszökik, ám menekülés közben fejsérülést szenved, melynek eredménye az lesz, hogy tudathasadása révén megszületik az új személyisége, a jámbor Nyu. Persze Lucy valódi énje nem halt meg, csupán egy új vette át a helyét…

1. Akira (1988)
Nem véletlenül végzett nálam az első helyen Katsuhiro Otomo saját mangáján alapuló mesterműve, a cyberpunk klasszikus Akira. Talán a legnagyobb hatású anime, ami rengeteg európai és amerikai sci-fi rajongót ismertetett meg a japán műfajjal. Hogy miért is olyan különleges alkotás az Akira? Elsősorban azért, mert a műben, a lendületes akciók és a gazdag képzeletvilág, elgondolkodtató üzenetekkel párosul.

Az akkoriban rekordköltségvetésből (10 millió dollár) összehozott anime művészi kvalitásai bármely más animációs mű értékeivel felérnek. A karakterek összetett jellemrajzainak és a hihetetlenül végiggondolt forgatókönyvnek hála a rajzfilm minden addigi bevételi rekordot megdöntött Japánban, majd a tengerentúlon is tarolt.
A történet a XXI. Századi Neo-Tokióba kalauzol el minket, a harmadik világháború után, ahol egy motorosbanda egyik tagját, Tetsuo-t összehozza a sors egy különös szerzettel, Takashival, aki nemrég szökött meg a kormány egyik titkos kutatóintézetéből. Ekkor érkeznek meg a kormány emberei, akik magukkal viszik őket, ám nem sokkal később, Tetsuo újra az utcákat barangolja, furcsa hallucinációktól és különleges képességektől övezve.

PS.: Akinek esetleg valamelyik kedvencét nem említettem volna, nyugodtan írja meg kommentbe, hogy egy új, remek animével gazdagodhassunk mindannyian! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...