Salt - Salt ügynök (2010)

hétfő, szeptember 27, 2010 Bejegyezte: ChYga
Idén, a nyári blockbusterek forgatagában rengeteg buta, ám annál látványosabb akciófilmmel (The A-Team, Knight and Day, The Losers) akadhatott össze a mozira éhes közönség. Ezeknek az egyszer-nézhető alkotásoknak a sorát gazdagítja Salt ügynök sztorija is, ami bár sok újdonságot nem tartogat, a történet adta kliséket mégis ügyesen képes felhasználni.
Evelyn Salt, a CIA egyik sokat látott ügynöke, épp munkaidejét letudva indulna haza, amikor „útját állja” egy orosz disszidens, azt állítva az ügynöknőről, hogy ő biza’ egy orosz kém. Salt elmenekül, nyomában a CIA legjobb embereivel, és egykori munkatársaival. A kérdés csak az, hogy miért menekül, ha ártatlan? Vagy valóban egy orosz kém volna?

A mozi első felében mindenképpen ügyes húzás volt, hogy nem igazán tudjuk eldönteni, hogy akkor most bízhatunk-e hősnőnkben, avagy sem. De igazán nem a történet az, ami életben tartja só ügynök sztoriját. Inkább a látványosan megkomponált és ötletes akciójelenetek azok, amik miatt a film képes fenntartani a nézők érdeklődését. Meg aztán Jolie-nak (aki állítólag kaszkadőr nélkül dolgozott végig, és ezért jár neki egy hatalmas taps) különösen jól állnak ezek a szerepek, és ez megint sokat dob az összképen.
Mellesleg Philip Noyce rendező immáron másodszor instruálta Jolie-t, hisz a ’99-es Csontemberben már volt alkalmuk együtt dolgozni. Őszintén megvallva, az én tetszésemet már az előző munkájuk sem igazán nyerte el, ahogy a Salt sem tudott teljesen lenyűgözni. De azt semmiképp nem állítanám, hogy rossz volna, mert azért még pont beleesik a jó film kategóriájába. Pusztán csak nem nyújt többet az egyszeri szórakoztatásnál.
A látvány mellett, a mozi másik nagy pozitívumát számomra Liev Schrieber és a lengyel Daniel Olbrychski jelentette, akik nagyon jól hozták a rájuk bízott szerepüket.
Összességében a film egy pörgős és látványos tucat-akciómozi, gusztusosan tálalva, a még mindig lélegzetelállítóan gyönyörű Jolie-val a főszerepben. Senki ne várjon a Bourne sorozathoz méltó kémfilmet, mert annak szintjét nem képes hozni, mégis azt kell, hogy mondjam egyszer érdemes megnézni… legfőképp a nagy akciófanoknak és a Jolie rajongóknak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...