L' immortel - 22 Lövés (2010)

szombat, szeptember 25, 2010 Bejegyezte: jangamen
A maffiából nincs kiszállás. Még akkor sem, ha történetesen a francia és nem az olasz bűnszervezetről van szó; a szabályok, legyenek azok bár íratlanok, ugyanazok. Valamikor a múlt század második felében három huszonéves srác halálig tartó barátságot fogad: aztán megölik Marseilles hírhedt vezérét, így elindulva a bűn útján, mígnem a csúcsra érnek: hárman irányítják a francia város maffiáját.
Charly Mattei (Jean Reno) közeledvén a hatvanhoz azonban inkább a családot választja: úgy dönt kiszáll és békésen éldegél kisfiával és második feleségével, mindamellett természetesen nagylányáról és haldokló volt párjáról sem feledkezik meg. A maffiából azonban nincs kiszállás. Három gondtalan év után Charly-t utoléri a végzete: hazafelé tartva a parkolóházban nyolc álarcos ráront és szabályosan kivégzik: 22 golyó fúródik a testébe. De nem hal bele. Küzd. Az életért, a gyermekeiért. Bál a jobb keze már sosem lesz a régi, felépül, s táplálva a reményt, hogy talán megadatik nekik a boldog élet, lemond a bosszúról. Ez azonban nem ilyen egyszerű: ha őt nem sikerült megölni, ott kezdik ki, ahol a legjobban fáj: a szeretteinél. Amikor halálra kínozzák egy régi barátját Maleket, Charly elfogadja az lekerülhetetlent: szembe kell szállnia azzal, akitől sosem várta volna, hogy elárulja.
Így, a film után persze felmerül a kérdés: miért nem csinált Reno több ilyen filmet, hisz annyira jól áll neki a szerep. Még mindig. Amellett, hogy az egyik kedvencem, nem érdemes túl sokat töprengnem ezen, inkább leírom: iszonyatosan összerakták a filmet. Nincs üresjárat, nincs logikátlanság, nincsenek kényelmetlen párbeszédek; volt ellenben pár pillanat, amikor az állam koppant a padlón és kicsit szomorúan konstatáltam: a 62. életévében járó mestertől lehet, hogy nem sok hasonlót láthatunk majd.

Olyan hatást ért el, amire legutóbb a Harry Brown volt képes, azóta semmi. Kötelező ez azoknak, akik... nem, is: ez kötelező mindenkinek. Az imdb pontszám persze senkit ne riasszon el, mégiscsak európai filmről van szó, csodát nem szabad várni. Szinte hibátlan mozi, melyet az élet írt: a megtört eseményre épülő film alapját a marseilles-i maffia egy 1977-es esete szolgáltatja.

Október 7-től a mozikban. Ha teheted menj el és nézd meg. Garantálom, hogy nem fogod megbánni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...