Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back - A birodalom visszavág (1980)

hétfő, március 05, 2012 Bejegyezte: Györki Dávid
Akkor nézzük, hogy a Star Wars ötödik/második része, vagyis az Empire Strikes Back miért is minden idők (egyik) legjobb folytatása.

Ott hagytuk abba, hogy 1977-ben a Star Wars hihetetlen nagy sikernek bizonyult, éppen ezért került sor a cselekmény tovább gombolyítására. Természetesen a történet befejezése is lehetőséget adott a folytatásra és rajongók ezrei tűkön ülve várták az intergalaktikus háború következő epizódját, amit muszáj volt folytatni. A produkció mögött már sokkal nagyobb tőke, ugyanakkor hatalmas nyomás is állt, hiszen a minimum elvárás az első/negyedik résszel azonos színvonal volt. George Lucas mérlegelte a helyzetet és belátta, hogy egyedül nem tud még egyszer ekkorát alkotni, ezért bölcsen a háttérbe vonult - a stáblistán a nevével csak úgy találkozunk, mint 'story' és 'executive producer'. A forgatókönyv írásának feladata Lawrence Kasdan-ra hárult (illetve először Leigh Brackett-hez, aki letette az alapokat, de ő sajnos a munkák közben, 78-ban elhunyt), a direktori feladatokat, pedig Lucas egykori filmtanára, Irvin Kershner látta el. Az űreposz nem csak a kamerák mögött esett át erőteljes felújításon, Lucas-Kasdan-Kershner trió  elhatározta, hogy újradefiniálja az eddig látottakat, kezdve az egésznek a hangulatától.

A Lázadók, immár Han Solo (Harrison Ford) és Luke Skywalker (Mark Hamill) vezetésével a Hoth-bolygón ütnek tábort, de nem sokáig, mert a birodalmiak felfedezik ottlétüket szondáikkal. Ezenfelül a hőseink csapata kettészakad, míg Luke egy legendás Jedi mester (Yoda) keresésére indul, addig Han és a többiek egyszerűen próbálnak megszökni az ellenség elől...
 A Birodalom visszavág olyan, mintha egy teljesen más franchise lenne: készítői nem voltak restek immáron komolyan venni a matériát, és ebben a szellemben megalkotni az egész filmet. A karaktereket elmélyítették, a sztorit alaposabban kidolgozták és persze a látványra és trükkökre is sokkal nagyobb figyelmet fordítottak, de amivel a legnagyobb hasznot hozták a Saga-nak, az az volt, hogy kitágították az univerzumot a történet háttérvilágát. Hóbolygó új lényekkel, mocsárbolygó új jedivel, rengeteg lehetőségre nyitottak ajtót ezzel a húzással és a folytatások ilyen jellegű lehetőségei végtelenre nyíltak. Végre megtudjuk, mi fán terem az Erő, kik is azok a Jedik mi a feladatuk és, hogy mi az a sötét oldal, és a széria ezen ponton sikeresen ráállt erre a központi témára. Meglepődésék sora teszi abbahagyhatatlanná a cselekményt például kiderül, hogy a hatalmasnak hitt sötét nagyúr Darth Vader fölött is áll valaki... Valamint  A Birodalom visszavágnál válik teljesen egyértelművé, hogy a trilógia nem csak egyszerű trilógia, hanem egy szerves egész, egy három felvonásos előadás, aminek az eleje, közepe és vége egy-egy filmben merül ki. 1980-ban a Star Wars új dimenzióba, és máig is taposott útjára lépett. 
Viszont ami az ötödik részt a sorozat legjobbjává teszi, az a története. Amíg az előzménynek a vége simán kitalálható, addig A Birodalom visszavágnak nemhogy a végét, de a következő jelenetét sem tudod megmondani. A film egyszerűen kiszámíthatatlan, folyamatosan meglep és új szituációkba, szintekre lép, egészen onnantól, hogy még négy percet se láttunk, főhősünket máris leütötte egy jeti. Az egész annyira pörög, mint másik két film egyszerre, és Kershner annyira profin görgeti a különböző eseményeket, hogy szerintem Oscar-díjat is érdemelt volna, de sajnos még jelölést sem kapott a filmakadémiától. A szakma csak a legjobb hangtechnikai díjat adományozta a filmnek, meg egy vizuális technika jelölést. A film fordulatai egyszerűen zseniálisak, legnagyobb dobása pedig az a képen látható jelenet, amikor elhangzik, a legendás "Luke én vagyok az..." (Nem akarom lelőni a csattanót, hátha valaki nem látta)
Érdemes pozitívumként megemlíteni Harrison Ford (Han Solo) játékát, aki alakításával bekerült a filmes szakma elit színészeinek körébe. A Birodalom erejének demonstrálása egyszerűen zseniális a parancsnoki hajó, a birodalmi lépegetők, valami elképesztő és megállíthatatlan erő sugárzik belőlük, illetve Luke és Darth Vader párbaja, amiben az előbbinek szinte esélytelen,a sötét sisakos légzésgondokkal küszködő nagyúr pedig valami félelmetes fölénnyel uralja lézerkardját. A nézőt sikerül meggyőzi arról, hogy mégis egy komoly háborúba csöppentünk bele. Véleményem szerint itt vált hirtelen minden végérvényesen kultikussá, a Millennium Falcon-tól egészen Boba Fett-ig, és itt lett az egészből a filmtörténet egyik megkerülhetetlen sziklája. Negatívumként kiemelni talán azt tudnám, hogy az Erő nagymesterének képesek voltak egy zöld gnómra hasonlító látszólag gyenge lényt megtenni, de ez sem sokat ront az egészen.

A bal oldalon látható kép egy a 80-as években készült "kritika" a filmről Somhegyi Béla tollából! Igaz paradoxonnal tarkított "Ezt a filmet meg kell nézni"... "Ezt a filmet megnézése után azonnal el kell felejteni"...







A filmet mindenkinek ajánlom, aki látta az előzményeket. Aki fogékony a valóságtól való elrugaszkodásra mindenképpen nézze végig az űreposz az első résztől az utolsóig























 Star Wars: Episode V. - A birodalom visszavág eredeti előzetese:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...