Hackers - Adatrablók (1995)

vasárnap, március 04, 2012 Bejegyezte: CAN
"A Hackers egy szemérmetlenül vacak film, de mindemellett szemérmelenül jó is" -PETER STACK írta ezt róla egy kritikájában és valahol igaza van. A Hackers tényleg annyira pocsék, hogy már-már átlendül a ló túl oldalára és majdnem zseniálisnak tekinthetjük.

Egy fiatal fiút letartóztat az amerikai kormány és eltiltja bárminemű számítógép használatától 18 éves koráig. Később a fiú és egy pár új barátja felfedeznek egy igen veszélyes számítógépvírust ami világméretű katasztrófát képes okozni, de használniuk meg minden erejüket, hogy megakadályozzák és felfedjék azt az embert aki a vírus mögött áll.

A történet nyitánya klasszikusan jóra sikeredett, első 15 percével  filmnek nincs is semmi. Ezután következik egy kisebb "agyhalott" rész, ami miatt rendesen lehúzták a nagyérdeműek pedig ezt nem érdemelte volna meg.






A filmben a jelmeztervezők kitettek magukért. Klasszikus 90-es évekbeli öltözékekben szinte már sci-fi be illő ruhákban mutatkoznak. Van itt minden ami kell. Görkoris fenegyerekek, deszkás lányok, színes kukás nadrágokban flangáló tinédzserek, stb.

Térjünk át kicsit a film reality részére. Maga az a dolog, hogy telefonfülkéből "hackelnek" elég viccesen hangzik, pedig nem is olyan hihetetlen, mint azt az ember gondolná. Régen azok is hackernek nevezhették magukat, akik csak egy pár Unix parancsot ismertek, mert akkoriban még nem voltak felkészítve ezekre a támadásokra a rendszerek, erre a film utalást is tesz ami korhű alkotásként igazán nem elvárt dolog tőle. Persze benne vannak a szokásos filmes "giccsek", hogy fénysebességgel gépelnek és puszta próbálgatással megfejtenek X karakter hosszúságú jelszavakat, de mivel hollywoodi filmről lévén szó ez megbocsátandó érték és valljuk be az nem túl vonzó senki számára, hogy két héten át próbálgat egy jelszót mire az megfejtődik.

Más az amit a képernyő mutat és ami valójában történik:
  Iain Softley filmrendező nyilatkozta a filmmel     kapcsolatban, hogy ő nem azt akarta megmutatni, hogy ülnek az emberek 16 órát a képernyő előtt és gépelnek valamit, ami a közönség számára úgyis ismeretlen, hanem megpróbált bemutatni valamiféle hasonló értékű benyomást a közönségnek, mint amit a hackerek éreznek amikor keresztülszáguldanak a kibertéren az elméjükben.

Mindezek tudatában már nem is tűnik olyan "agyhalottnak" az egész. 
Ezek mellett a főszereplők habár nem túl komoly szerep, zseniálisat alakítanak. Ne említsük most meg Fisher Stevens-t aki egy hatalmas nagy ripacs, mert elrontaná az eddigieket, de rajta kívül a többi szereplő jól alakítja a karakterét.
Számos azóta szállóigévé vált mondatot tartalmaz a film amiről nem is hinnénk, hogy innen való csak, hogy néhány példát említsek: "Hack the planet", "Mess with the best, die like the rest.","cyberpunk" 

Érdemes egyfajta kultfilmként tekinteni rá mert az életérzés nagyon átjön a filmből és aki konyít valamit az ilyesmihez annak kiváltképp szórakoztató darab tud lenni. Valamint Angelina Jolie fanoknak is kötelező.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...