Some Like It Hot - Van, aki Forrón Szereti (1959)

csütörtök, július 22, 2010 Bejegyezte: ChYga
 Marilyn Monroe személye köztudottan szex-szimbólumnak számít, mind a mai napig. Ha a színésznő nevét, egy mozihoz kéne kötni, biztos vagyok benne, hogy a Kallódó Emberek mellett, ez az alkotás lenne az, ami először beugrana az embernek. Nem véletlen, hisz Billy Wilder klasszikusa – ha nem is olyan pikáns és szexuálisan túlfűtött, mint korában – mit sem vesztett humorából az évek során.
Joe (Tony Curtis) és Jerry (Jack Lemmon) állástalan zenészként járják a húszas évek Chicagóját. Miután sikerül nekik az utolsó centjeiket is szerencsejátékon elherdálniuk, a két muzsikus szemtanúja lesz egy véres gengszter-leszámolásnak. Balszerencséjükre, az egyetlen menekülési lehetőségük, ha női ruhákba öltözve, beállnak egy Miamiba tartó női zenekarba. Tervük sikerességét némileg bonyolítja, hogy Joe szerelmes lesz az együttes énekes pacsirtájába, a gyönyörű Sugar-ba (Marilyn Monroe).
 
Kevesen tudják, de az '59-es film bizony egy remake. Méghozzá az a nyolc évvel előtte készült, német Fanfaren der Liebe újragondolása. Persze közel sem véletlen, hogy az osztrák származású rendező, épp egy német vígjátékot adaptált a tengerentúlon.
Sokak kedvencének a forgatása azonban korántsem zajlott olyan vidám hangulatban; Monroe állítólag kezelhetetlen volt a felvételek alatt, és hírhedté vált folytonos hisztijeiről. Wilder ki is szerette volna dobni a produkcióból, ám a United Artists stúdió ragaszkodott az akkoriban oly felkapott színésznőhöz. Így a rendezőnek le kellett nyelnie a békát, és elviselnie, hogy Monroe rendszeresen elkésik a forgatásokról, és csak súgótáblák segítségével képes elmondani szövegét.
Billy Wilder, a filmet fekete-fehérben forgatta (ez egyébként egy újabb konfliktust szült a színésznő és a direktor között), pedig ekkor már a legtöbb mozit színesben vették fel. A rendező arra hivatkozott, hogy a két főszereplő végtelenül rusnyán néz ki a színes vásznon, így ez a megoldás jóval előnyösebb min a főszereplők, mind, maga a produkció szempontjából. 
Na de elég ennyi, a film hátteréről, nézzük, mit nyújthat nekünk ez az időtálló alkotás: A nőnek öltöző férfi klasszikus komikai elem volt az akkori színházi életben, így várható volt a téma filmre adaptálása. És ha nem is a Curtis-Lemmon féle páros volt az első ilyen duó, kétségtelenül ők a legemlékezetesebbek. A komikai érzéke mindkét „nőcsábásznak” hatalmas, és emellett, hitelesen is hozzák figurájukat. A rendezőnek a könnyedebb munkái közé sorolható a mozi, attól függetlenül, hogy milyen sötét noirokkal indította a karrierjét. A film sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy a rendező ez után szinte csak komédiákat készített, egészen a nyolcvanas évekig.
Lehet, hogy a film nem minden idők legjobb mozija, de kétségtelenül az egyik legszórakoztatóbb. A Van, aki forrón szereti egy egyszerű film, felemelő alakításokkal, amit még ma is vihogva néz végig az ember, és bármikor elővehet, újra, meg újra, meg újra…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...