Veronica Mars (2004-2007)

péntek, június 04, 2010 Bejegyezte: ChYga
Az amerikai UPN csatorna 2004-ben egy új, különösen szórakoztató sorozattal rukkolt elő. Az első részeket megtekintve, nem sokan gondolták volna, hogy a bájos tinilány kalandjai ennyire ütősre sikerednek a későbbiekben. A sorozat címszereplője Veronica Mars, aki egy fiktív tengerparti városban él, ahol magánnyomozó apja neveli egyedül. Így tudnám leírni nagyvonalakban a mű alapsztoriját, persze ez ennél azért jóval összetettebb.
A sorozatot Rob Thomasnak köszönhetjük, aki eredetileg egy detektívregény-sorozatot szeretett volna írni, főszerepben egy fiatal sráccal. Ám később, ahogy a sztori elkezdett körvonalazódni benne, kialakult Veronica Mars karaktere és háttere is. Az elsőként látottak – mind a forgatókönyv, mind a pilot – meggyőzték a producereket és a csatorna vezetőit is, így szabad utat engedtek Veronicának és társainak.
A mű, egyszerű szerkezetre épít; adott egy szimpatikus főszereplő, Veronica személyében, aki különböző ügyekben nyomoz epizódról epizódra, míg titokban egy egész évadon átívelő rejtély (vagy több rejtély) megoldásán fáradozik.
Veronica Mars személyiségéhez hasonló karakterekkel már többször is találkozhattunk. Gondolok itt a klasszikus ifjú titán alakjára, aki minden rejtvényt megfejt, és a legmelegebb szituációkból is kihúzza magát bravúros észjárásának köszönhetően. Ám hátterét tekintve, főhősünk karaktere közel sem olyan szokványos. Nem elég, hogy az alkotók a makulátlan elitrétegből lerántották a sárba, még – kegyelmet nem ismerve – meg is taposták. Hogy mire is gondolok ezalatt? Nézzük meg, mit is rejt az első évad:
A középpontban egy gimnazista lány áll, Veronica Mars. A dél-kaliforniai Neptune-ban él édesapjával, a megyei seriffel, Keith Mars-al. Egy nap azonban fenekestül felfordul az egész élete, mikor legjobb barátnőjét, Lilly Kane-t meggyilkolják. Keith a lány apját, Jake Kane-t vádolja a gyilkossággal, akiről azonban hamarosan kiderül, hogy ártatlan. Jake viszont, egy köztiszteletben álló, multimilliárdos üzletember, így a helyiek, mellé állnak, az események orkánja pedig elsöpri a Mars családot a felszínről. Veronica anyja elhagyja őket, apját pedig elbocsájtják a seriff hivatalából. A lány többé már nem tartozik a város elitjei közé, így szabadidejében arra próbál rájönni, ki ölhette meg Lilyt.

Mint láthatjátok, a történet igen sok szálon indul el. Hisz, míg főhősünk meg szeretné tudni, ki volt legjobb barátnője gyilkosa, megpróbál fényt deríteni arra, anyja miért hagyta ott a családját, és hová tűnhetett. De itt még nem ér véget számára a rémálom, mert mint tudjuk, a baj mindig csőstül jön. Volt barátja beleőrül a történtekbe, a város pedig megutálja az egész Mars családot. És azt még nem is említettem, hogy Veronicát egy házibuliban megerőszakolják… ebből már érezhetjük, hogy bizony nem a megszokott tini-sorozattal (pl.: OC, 90210) állunk szemben.
Van egy fajta érzés, hangulat, ami ha elkapja az embert, nem bírja abbahagyni a sorozatot. Veronica zsenialitása és bravúros trükkjei egyszerűen odatapasztják a nézőt a képernyőhöz. A színészi teljesítmények, ha nem is kiemelkedőek, teljesen rendben vannak. Az összes aktor kiválóan hozza karakterét, de aki igazán jó választásnak bizonyult, az nem más, mint Kristen Bell, Veronica szerepében. Nekem nagyon szimpatikus a csaj, de mindemellett, igazán tehetséges is (ha ez a mozifilmjein annyira nem is látszik).

A második évad csak megerősíti kijelentésemet, miszerint nem egy szokványos tinikalanddal van dolgunk. Egy sokkal érettebb és felnőttebb szériával állunk már szemben. Azt hiszem, bátran kijelenthetem, hogy ami az első évadot majdnem, hogy kult-státuszba emelte, az itt is jelen van. Lehetne vitatkozni, melyik a jobb, én a magam részéről nem tudnék dönteni. A végkifejlett, akárcsak az elődjénél itt is nagyon eltalált. Nem merül el ócska sablonok között, képes végig fenntartani az érdeklődést. Továbbá nagyon ügyes húzás volt az alkotók részéről, hogy itt-ott, néhány epizódban elrejtettek különböző infomorzsákat, melyek aztán az évad váratlan végkimenetelét előlegezték meg.
A harmadik széria szintén jól indít, az új főcím kimondottan fogósra sikeredett. Itt vásárolta meg a művet egy másik csatorna, a „sorozatkirály” CW. Szóval várható volt némi frissítés, így ez az évad, merőben eltér elődeitől. Persze ez nem azt jelenti, hogy rosszabb volna, csak más. Igaz, a befejezés – legalábbis szerintem – kívánt volna folytatást, de ezt sajnos nem fogjuk megkapni. Viszont némi remény a sorozat rajongóinak: Rob Thomas tervez egy mozifilmet a műből, hisz több helyen is nyilatkozta, hogy akadnak még bőven ötletei, Veronicáékkal kapcsolatban, melyeket sajnos már nem tudott megvalósítani.
Három évados fennállása során, a sorozat 64 epizódot élt meg, és jó néhány országban bemutatták. Szinte csak pozitív visszajelzéseket kapott (tucatnyi díj, többek között 2005 legjobb televíziós műsora), nézettsége mégsem volt elég magas, hogy megélhessen egy negyedik évadot is. Persze azt, hogy a CW törölte programjáról Veronicát és társait, a magas gyártási költségeknek is betudhatjuk. Az pedig, hogy miért volt ilyen alacsony a nézettsége, örök rejtély marad számomra, hisz a Veronica Mars messze kiemelkedik a tucat-sorozatok átlagából.
Bátran merem ajánlani bárkinek, akár kedveli a tini sztorikat, akár nem, hisz a Veronica Mars esetében ennél azért jóval többről van szó. A címszereplő zsenialitása, színészi alakítása és a sztori csavarjai azok a tényezők, melyek miatt, nem mehetünk el csak úgy a sorozat mellett. Adjunk neki egy esélyt – higgyétek el, meg fogja hálálni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...