The Beach - A part (2000)

csütörtök, november 17, 2011 Bejegyezte: Györki Dávid
Alex Garland: The Beach c. Betty regénye alapján készült film A part címmel, amely Leonardo DiCaprio egyik legkiemelkedőbb alakítása! A szereplők és a rendező, Danny Boyle (Sekély sírhant, Trainspotting, Az élet sója) neve garancia arra, hogy a két óra izgalmasan telik majd el. A film izgalmas fordulatokkal teli és kaotikus, de mindenképpen elgondolkodtató remekmű. A látvány tekintetében a különleges a forgatás helyszínéül szolgáló Phi Phi Le sziget természetvédelmi terület, a thai Királyi Erdészeti Hivatal engedélyezte a filmeseknek a helyszín átalakítását. A Fox stábja bulldózerekkel ment neki Maya Beach homokdűnéinek, megindítva az eróziót. A filmesek kiirtották a természetes növényzetet és 60 nem őshonos pálmafát is ültettek a parton. A forgatás befejeztével a helyszínt visszaállították eredeti állapotába már amennyire ez lehetséges volt. A természetes eróziónál is jobban pusztítja azonban a homokdűnét a turizmus: a szigetet naponta többszáz ember látogatja meg, hogy úszhasson abban az öbölben, amelyben DiCaprio is. A filmbéli partot minden oldalról sziklák zárják el a tengertől, Maya Beach azonban egy U alakú öbölben fekszik. A filmben számítógéppel montíroztak egy sziklát az U szájába, így teremtve meg a világtól elzárt lagúnát.
Richard (Leonardo DiCaprio) egy laza srác, aki világ legszabadabb embere, mert kötelezettségektől mentes történetében nem törődik semmivel és senkivel. Egészen addig, amíg egy csótányokkal teli szállodában, a szomszédja egy titkos térképet ad a kezébe egy mesés szigetről öngyilkossága elött. Richard nekivág a szigetnek harmadmagával egy frissen megismert francia szerelmespárral Françoise (Virginie Ledoyen) és Étienne (Guillaume Canet), legyőznek néhány útjukba gördülő akadályt (marihuána farmerek, a tenger veszélyei), hogy eljussanak Paradicsomba.
Számomra mindenképp meglepetés volt a Part c. film, gyengébbnek képzeltem el, de teljesen lehengerelt... Gyönyörű tájakat láthatunk és végig kiváló az operatőr munkássága, a jól kidolgozott karakterek, a zene fenomenális.
DiCapro szerepe nem az Titanicos-nyálas tinibálvány, hanem igazi kalandort formál meg. Richard karaktere keveredik a képzelet és a valóság között, habár ez valószínűleg valamilyen hallucinogén gomba hatása. Egyszer teljesen normális, de a következő pillanatban, pedig azt az érzés kelti, hogy teljesen megbolondult, többször Daffy (Robert Carlyle) emléke kísérti. Le a kalappal a sztár elött, mert megmutatja, hogy egy ilyen akciódús filmben, hogy kell játszani hitelesen. Robert Carlyle most is hozza a jól megszokott magas színvonalat, igaz nem sokat szerepel, de amit nyújt az mesteri.
Az egész alkotás olyan mintha egy álmot mesélnének el az alkotók, kicsit már zavaró is lehet itt-ott DiCaprio folyamatos narrátori szerepe. Bangkokból indul a történet, de a produkció lényeges momentumai a nem mindennapi szigeten játszódnak. Szabály csak egy van a szigeten: Ne hozz újabb embereket! és ezt bizony szigorúan be kell tartani, különben vár a száműzetés illetve a sziget vezetőjének Sal (Tilda Swinton) haragja. A rendező, Danny Boyle már bebizonyította, hogy tud jó filmeket készíteni, most is kiválóan alkalmazza a különböző kamera beállításokat, melyek csak fokozzák a feszültséget, elvégre egy kalandfilmről van szó! Boncolgat a film olyan témákat amik elég szélsőségesek és már-már tabunak számítanak, gondolok itt a cápatámadást túlélő, de inkább a halálhangokat nyüszítő férfira, akit társai magára hagynak inkább, mert túlságosan elviselhetetlen a sérült szenvedése csak Étienne hatja meg. Na ő olyan igazi érzelmek által vezérelt karakter ezt több ponton is megnyilvánul. Helyesen cselekednek-e a part lakói amikor ezt teszik véleményem szerint NEM, ez állatokhoz méltó viselkedés, de nem az én feladatom ennek eldöntése... A film foglalkozik továbbá még felnőtt témák közül a szexualitással és a drogokkal is.
Amerikában nagy várakozások előzték meg az alkotást, Leónak is sokat kellett kondiznia, hogy az előírt szerepnek megfeleljen. A kritikusok akkor elismerően nyilatkoztak. Itthon is pozitív visszhangja volt. Ha még nem láttad, de szereted az olyan filmeket amikben gondolkodni is kell akkor itt az ideje, hogy pótold a hiányosságot...
A part trailer:
Kimaradt jelenet és alternative befejezés:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...