The Dictator - A diktátor (2012)

csütörtök, május 31, 2012 Bejegyezte: NBence


   Sacha Baron Cohen legújabb mozijával nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy, egy olyan filmet vigyen sikerre, amelyben az emberi jogok lábbal tiprása, a diktatórikus államberendezkedés, a terrorizmus kérdése vagy a katonai célú atomprogram is potenciális humorforrásként funkcionálnak.  Egy nyugati sajtón nevelkedett, magára valamit is adó állampolgár esetében, – akinek a szociális érzékenységénél csak a politikai korrektsége nagyobb – ezek a kérdések már önmagukban is ingoványos talajt jelentenek, együtt pedig valóságos skandalumot.  Az egész film zsenialitása azonban itt van; olyan görbe tükröt tart elénk, amelyben bizony sem Kelet, sem Nyugat nem képes  a legszebb arcát mutatni.  Ebből kifolyólag ezt a filmet nem fogja osztatlan siker fogadni egyik oldalról sem, különösen ha Tádzsikisztánban él az ember, ahol mindezt egész egyszerűen betiltották.  Vetkőzzük le gátlásainkat és előítéleteinket, – ha baráti körünk kevésbé elfogadó újdonsült érdeklődésünkkel kapcsolatban, akkor álbajuszt ragasztva,– de mindenképpen üljünk be erre a filmre, ha másért nem, hogy tudjuk miről is van szó igazából.



   A diktátor c. filmet Larry Charles rendező mellett, a Sacha Baron Cohen - Alec Berg - David Mandel - Jeff Schaffer forgatókönyvíró kvartett álmodta vászonra. A filmben feltűnő fontosabb karaktereket profi színészek alakítják: admirális-generális Aladeen ( Sacha Cohen), Tamir tábornok (Ben Kingsley),  Zoey (Anna Faris). A moziba beülve az első képkocka is elképesztő poénnal indul, és ez az ipari mértékben működő vicc és geg gyár a 83 perces vetítési idő végéig remekül működik. Cohen egy kis – képzeletbeli – afrikai ország hétköznapjaiba kalauzol minket, ahol hatalmas méretű szobrok, éljenző tömeg, és kellő számú fegyveres hirdeti Aladeen dicsőségét. Az elengedhetetlen kellékek, mint például: ezernyi kitüntetés alatt roskadozó diktátor, kecskepásztor dublőr, aranyozott Dartz Kombat T98 konvoj, titkos nukleáris létesítmény, tucatnyi világoskék Lamborghini Murcielago a tevés felvonuláson, mind-mind humorbomba, akárcsak a „dubajozó” hírességek kombinálása az állandó lefejezéses poénokkal teljesen abszurd helyzetet teremt.   Néhol belecsúszik a – számomra már – ízléstelen poénok mocsarába, de mindig érkezik egy újabb löket és továbbgördül a történet. Felesleges tehát ezt a rekeszizomgyilkos alkotást a klasszikus értelemben vett filmes elemzésnek alávetni, ha szőrszálhasogató akarnék lenni, számos ponton találhatnék rajta fogást.



   Valamiért azonban mégsem akarok az lenni, hiszen régen nevettem annyit, mint ezen a filmen és a végén bizony elismerően meg kellett jegyeznem, Sacha Cohen nagyon eltalált most valamit és nem csak az időzítést. A film egy jó értelemben vett nagy vicc, amely lekerekített vagy hegyes alakú taktikai robbanófejek dimenziójában mozog, néhol pehelykönnyű léptekkel. A lényeg, hogy ne vegyük magunkat túl komolyan! A diktátor önmagában is megállja a helyét; viszont értő, jól tájékozott és intelligens közönség számára elképesztő tűzijátékot produkál. Mert hiába a helyenként olcsó poénok ármádiája, ez a film nem feltétlenül – csak – az átlag vígjátékok nézőit célozza meg, bár szemernyi kétségem sincs afelől, hogy ők is jól szórakoznak majd. Rengeteg apró utalás bújik meg a sorok között, a csúcspont pedig kétségtelenül a helikopteres jelenet, amelyben aztán minden benne van, amiről az utóbbi évek szólnak, és talán ugyanez igaz az „alkotmányozó gyűlésre” – érdemes egy pillantást vetnünk a filmhez készült honlapra is.  Egy szó, mint száz, Cohen mindenképpen elérte életműve csúcspontját, innen már nem hinném, hogy van feljebb. Minden megvan, amit akart: az elképesztő felhajtás és botrány, siker és kudarc is egyben. Korunk meg nem értett művésze, aki talán örül ennek a szerepnek. Az amerikai jegyeladások és a filmkritikák jó része is ezt látszik alátámasztani. Még szerencse, hogy a rengeteg pofon, amit a film kioszt, csak itt csapódik le...

   Hogy jó film-e A diktátor? A válasz egyszerű, a film minősítése: Aladeen!!!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...