The Woman in Black - A fekete ruhás nő (2012)

hétfő, május 28, 2012 Bejegyezte: Szabó Noémi

Lehet kevés pénzből is sikerfilmet készíteni? Ismert főszereplővel, és már kipróbált sztorival? Lehet! Például A fekete ruhás nőt. Mégpedig horrorként, ami dráma és thriller is egyben. Van benne kicsit ebből is, kicsit abból is, de a lényegét mégsem veszíti el.  Daniel Radcliffe pedig túllép árnyékán, és prezentálja, milyen, amikor gyerekszínészből a felnőttek világába csöppen az ember. Előrevetítem: sikeresen vette az akadályt.

Az első, ami a plakátról belénkég: Daniel Radcliffe, a "varázslótanonc" borzongat a vásznon, vagy inkább őt borzongatják a szellemlények? Meglepő, hogy a Harry Potter után nem skatulyázták be, hiszen oly sokáig alakította Potter szerepét, hogy erősen fennállt ennek a veszélye. De kemény munkával, rácáfol erre a sztereotípiára. Ahogy arra is, családapát csak "meglett" férfiak alakíthatnak a vásznon. Természetesen tisztába vagyunk azzal, hogy egyre kitolódik a gyermekvállalási idő, egyre később jön az első gyermek, de mindennek dacára nem kell, hogy jó harmincas pasi játssza az apaszerepet. Nem a kortól lesz hiteles az alakítás.


A fekete ruhás nő története már 1983-ban megszületett, mégpedig Susan Hill tollából. Ekkor jelent meg elsőként a kötet, de hazánkba csak 1995-ben jutott el. A könyv atyja mára az egyik legsikeresebb misztikus krimi- és detektívregény író lett Angliában. A sztorit nem csak filmre, de színpadra is alkalmazták, mely napjainkban is folyamatosan műsoron van Londonban, a WestEnden. A TV-film pedig 1989-ben, Asszony feketében címmel készült el. De maga a fekete ruhás nő is megjelenik időről időre más történetekben is, például a Dr House részeiben is feltűnt a „jelenség”, amikor Houset hipnotizálták.

Ezen alkotások adaptációja a James Watkins rendező által jegyzett A fekete ruhás nő. Azt nem mondhatjuk - a legnagyobb jóindulattal sem -, hogy szakít a horrorfilmek hagyományaival. A direktori székben még kezdőnek mondható Watkins a már bevált eszközökkel operál, ámde sikerrel teszi mindezt. Sötét jelenetek, minden mozog-zenél, és a háttérben különös árnyak mászkálnak. A Gyilkos árnyak rendezője tehát bevet mindent a feszültség fokozására alkalmatos hatásfokozókból, de talán mind közül az egyik legsikeresebb a csend kimért használata. Annyira pontosan van megkomponálva a "nagy" csendek alkalmazása, hogy az már felér filmzenével is.

Pedig Marco Beltrami (Képlet, A bombák földjén) dallamai csak tovább fokozzák a drámai hatást, valamint a félelmeinket. Melyből valljuk be, nincs hiány a másfél óra alatt. Hiszen a történet szerint Arthur Kipps (Radcliffe) ügyvédként megbízatást kap, mérjen fel egy eldugott kisvárosban lévő, "kissé" rossz hírben álló házat a hagyatéki tárgyalás előtt. Mivel egyedül neveli négy éves fiát, Josephet (Misha Handley), mindent megtesz azért, hogy mindent megadhasson kisfiának. Felkerekedik hát - annak dacára, hogy a helyiek nem nézik jó szemmel, sőt, próbálják minél inkább megnehezíteni munkáját -, és beköltözik az ódon házba, ahol rövid idő alatt kezdetét veszi a lidércnyomással teli munka. Ahogy Arthur elkezdi küldetése teljesítését, egy sötét ruhás nőt lát meg a kúria ablakából, és mivel megbolygatta a régi sebeket, ismét elkezdődnek a város gyermekeit érintő különös és kegyetlen halálesetek. Az ügyvéd előtt - miközben a házban fellelhető iratok között kutat - körvonalazódnak egy borzalmas családi tragédia eseményei. Mindemellett pedig lelkiismeretét nyomja az érkezése óta másvilágra költöző gyermekek emléke.

A film vége bár némiképp sejthető, mégis jól elhessegetik gondolatainkat, és így meglepődésre késztet. Kellő mértékben tartalmaz drámai alkotóelemet a film egésze. Ezért is élvezetes a horror kedvelői számára, illetve a thrillerkedvelők is megtalálják benne mindazt, amit keresnek. Kötelező film, nem csak a Harry Potter rajongóknak,, sőt! És jelen esetben Radcliffe remek példa arra, hogy túlléphet árnyékán az ember. Természetesen még nem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy nem skatulyázzák be, de mindenképpen biztatóak az eddigiek.


A fekete ruhás nő előzetese:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...