A franchise-t, melynek eddigi három része közel másfél milliárd dolláros bevételt produkált, gondolom senkinek nem kell bemutatnom. Ilyen adatok mellett csak idő kérdése volt, mikor jön a soron következő negyedik rész. Ethan Hunt és csapata ezúttal erősítés nélkül kénytelen szembe nézni egy csapat orosz terroristával, megakadályozva a következő világháború kitörését.

Az, hogy a sikeres TV sorozatot vászonra adaptálják, eleve Tom Cruise ötlete volt. A sztár produkciós cégének első projektjeként összehozott első rész hatalmas sikert aratott világszerte, és Cruise azóta is gondosan őrzi a franchise-t. A széria frissen tartása végett, minden részhez más rendezőt kért fel; Brian De Palmát, John Woo-t, J. J. Abramset (aki ezúttal a produceri teendőket látta el) és a jelenlegi, negyedik részhez Brad Birdöt. Az eddig „mindössze” animációs filmekkel bizonyító rendező elsőre érdekes választásnak tűnhet, de minden kétséget kizáróan az IMF szuperügynökeinek egyik legjobban összerakott darabját köszönhetjük neki.

Mert bizony a Fantom protokoll nem egy újabb bőrlehúzó kísérlet arra, hogy a stáb tagjainak a tárcája vastagodjon. A franchise negyedik darabja is tökéletesen illeszkedik az előző részek közé. Ugyan John Woo rendezése engem nem igazán nyert meg, mindez nem számít, lévén ugyanúgy sikerült kasszát robbantania, akárcsak a többi epizódnak. Nagy szükség is van most Ethan Huntra, hiszen ínséges időket élünk kémfilmek és akciómozik terén. Jason Bourne pihenget, míg James Bond még csak a visszatérésére készül.

A film Budapesten indít egy rövid, ámde remekül megkomponált jelenettel. Brad Bird már itt megmutatja, milyen tempóra is kell számítania az akcióra kiéhezett nézőnek, hogy aztán az utóbbi idők egyik legjobb főcímében (ami egyfajta teasernek is betudható lenne) találhassa magát. Az akciók mind a helyükön vannak; tempósak, lendületesek, jól megkoreografáltak – messze az átlag felettiek. A film egyik jelenete a dubaji Burj Khalifa épületében játszódik (a világ jelenlegi legmagasabb épülete a maga 829,84 méterével), ami a mozi talán legerősebb mozzanata. Mr. Cruise pedig kaszkadőr nélkül bevállalta, hogy futkározik és himbálózik az épület oldalán, és ezért bizony jár a hatalmas piros pont.
A rendező persze nemcsak az akciókhoz, a színészeihez is értő kezekkel nyúlt. Cruise-nak eddig is nagyon jól állt Ethan Hunt figurája, de mintha most érzett volna rá igazán karaktere mélységeire. Egy vérbeli csapatfőnök látszatát kelti. Apropó csapat: azt kell, hogy mondjam az első óta nem volt ennyire jó a felállás, remélem a következő részben mindenki visszaköszön majd.

Jeremy Renner ugyancsak jó választás volt Brandt szerepére, amit azért is fontos kiemelni, mert valószínűleg ő váltja majd Cruise-t ha igaz a szóbeszéd.
Persze a fentiekben leírtak ellenére a film korántsem tökéletes. Több helyen is akadnak logikai bukfencek, és néhol talán átesik a film a ló túloldalára, de Bird épp időben rántja vissza a gyeplőt, megmentve ezzel az egész művet. Ha nem is az év legjobb akciómozija, kétség kívül ott a helye a legjobbak közt. Önfeledt és szórakoztató kikapcsolódás. Nem több, nem kevesebb.

Mission Impossible 4 előzetes:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...