Terra Nova (2011)

szerda, szeptember 28, 2011 Bejegyezte: Nidria

Eddig, ha Spielberg neve és a dinoszaurusz szó elhangzott egy mondatban, akkor mindenki tudta, hogy csak a Jurassic Parkról folyhat a beszélgetés. Ennek az időnek azonban vége, a Terra Nova nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint hogy leigázza az 1993-as film hatalmas sikerét. Kérdés az, hogy sikerülhet-e neki?

A Terra Nova a sorozatok Avatarjának készült. Legalábbis már a márciusi NFL döntő – a Superbowl – szünetében bemutatkozott, igaz akkor még májusra tervezték az indulást. Ennek ellenére a fél perces teaser ígéretesre, látványosra sikeredett, így hát még akkor sem mondtam le róla, amikor kiderült, hogy fél évet csúszik a pilot epizód. Nagy reményekkel ültem hát le a másfél órás premierhez, hiába.

A történet 2149-ben kezdődik. A Föld a totális kipusztulás szélén áll, a bolygó elsivatagosodott, oxigén már alig van, az eget porfelhő takarja. Itt találkozunk a háromgyermekes Shannon családdal, majd az apát, Jimet rögtön le is tartóztatják, amiért kiderül, hogy megszegték a maximum kétgyermekes születés-szabályzást. Ugrunk is egyet az időben, két évvel később a feleség, Elizabeth segíti férjének menekülését a börtönből, hogy Jim velük tarthasson Terra Nova-ra, a dinoszauruszok korabeli kolóniába. A család a tiszta kezdés reményében választja az új életet, az emberiségnek azonban ez az egyetlen lehetősége. Vagy életben maradnak a dínók mellett, vagy kipusztulnak a kora 22. században.

Az alapötlet tetszetős, az első rész azonban nem hozta meg a várva várt sikert. A karakterek silányak, a párbeszéd az összes klisét ellövi, ami létezik, a cselekmény pedig borzasztó. Ahelyett, hogy a dinoszauruszokra összpontosítana, a hatalmas hüllők csak kevés szerepet kapnak. Helyettük egy, a kolóniából kivált csoport kerül előtérbe, akik szembe mennek a Terra Nova vezetőjével, és elhintik, hogy itt bizony még lesznek rejtélyek. Ebből viszont semmit sem csepegtetnek, pedig akkor talán meghozhatná a nézőknek a kedvet.

A színészek átlagos teljesítményt nyújtanak. A főhőst, Jim Shennont alakító Jason O’Mara-t számos másik sorozatból ismerhetjük (A törvény jogán, A férfi fán terem), így ő biztos pontot jelent a Terra Nova-ban. Azonban a fiát megformáló Landon Liboiron egyszerűen csak pocsék, még akkor sem rezzen meg az arca, amikor három húsevő dínó támad rá. Ugyanolyan fapofával „retteg”, mint amikor megcsodálja a kolóniában lévő új házukat…

De a CGI is hatalmas csalódást nyújt. A dínók csak addig szépek, amíg nem lendülnek akcióba, így a növényevő, nyugis hüllőkön még ellegeltethetjük a szemünket, amikor azonban felbukkannak a ragadozók, szinte ordít a vászon, hogy animált lényeket bámulunk. Egy-két helyen a háttér is nagyon ócskára sikeredett, egyedül a kolónia és az őserdő díszletei korrektek – azokat legalább nem kellett animálniuk.

Összességében a Terra Nova pilot epizódja kisebb kudarcként ér fel az előzetesekhez képest, mégis megmenti a sorozatot a környezet, a dinoszauruszok hangulata és a remény, hogy az évad csak jobb lesz ezek után – és valami hihetetlen jó magyarázatot kapunk például majd arra, hogy hogyan óhajtják kivédeni az emberek azt a jégkorszakot, ami eltörölte a föld színéről az óriási hüllőket. Dínó- és Spielberg-fanatikusoknak ajánlom, valamint azoknak, akik szerették a Falling Skies-t.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...