Hulk (2003)

hétfő, augusztus 22, 2011 Bejegyezte: ChYga
Mivel nemsokára világot lát a minden bizonnyal kasszarobbantó Bosszúállók mozi, ideje említést tennünk a zöld monstrum első mozifilmjéről is. Ez a mondat persze így nem teljesen helyes, hiszen készült már régebben is mozifilm Bruce Banner átalakulásáról, Bill Bixby és Lou Ferrigno főszereplésével, de az első animált Hulk 2003-ban született meg, Ang Lee vigyázó szemei alatt. Az pedig, hogy rá bízta a Universal a film elkészítését, kimondottan merésznek mondható, hiszen a taiwani születésű rendező, előtte csak a Tigris és Sárkány és az Értelem és Érzelem című mozik sikereit tudhatta magáénak. És hát lássuk be, ezek után különösen furcsa, hogy a stúdió oly könnyedén és gyorsan rábízta egy nyári effektorgia levezénylését. De nézzük, miért nem sikerült azt itt összehozni, ami öt évvel később olyan jól működött.

A robosztus, zöld óriást gondolom senkinek sem kell bemutatnom. Ha más nem, gyermekkorunk rajzfilmjeiből, esetleg a már említett Lou Ferrigno nevével fémjelzett klasszikus sorozatból sokan emlékezhetünk rá.
Egy félresikerült laborkísérlet következtében a génkutató Bruce Banner, amolyan Dr. Jekyll és Mr. Hyde módjára hatalmas óriássá képes változni. De sajnos az átalakulást ő maga nem képes kontrollálni. Ez csak akkor következik be, ha valaki vagy valami feldühíti.

A főszerepben Eric Bana remekel és különösen jól áll neki Banner figurája. Edward Norton sem rossz Hulknak, de attól még, hogy nagyobb színésznek tartom, valahogy Bana-nak jobban áll ez a szerep. Ahogy Jennifer Conolly is jobban tetszett Betty Ross-ként, mint Liv Tyler. Összességében az egész szereplőgárdára rendben van, mind Josh Lucas, mind Nick Nolte jók a szerepükben. De lehetnek a színészek akármennyire jók, a film sajnos már nem képes kiaknázni a történet adta lehetőségeket.

Ahogy a rendező is nyilatkozta, ő nem egy újabb blockbustert forgat, sokkal inkább egy elvont történetet mesél el, ami éppenséggel rengeteg pénzbe kerül. Azt hiszem ez kellően körül is írja az egész művet. Bár az alkotók ügyesen megfogták a történet adta tragédiát és drámát, talán jobb lett volna, ha a „a kevesebb néha több” filozófiát állítják maguk elé, mert bizony ez esetben átestek a ló túloldalára. Hiszen éppen a film eltúlzott érzelmi töltete adja annak gyengeségét. Mindemellett a mozi gyakran leül és vontatottá válik.
Nem csoda hát az erős kritikai és közönség bukta, amit az első animált Hulk mozi összehozott. Igaz, a költségvetést azért visszahozta, de a hatalmas bevételi zuhanásokat a producerek bukásnak könyvelték el (többek között ezért is váratott magára annyit a folytatás).
A CGI-t tekintve, Hulk mozgása még rendben is lenne, de minden olyan jelenetnél, ahol élőszereplők veszik körbe, elég műnek hat. Persze ezt nem róhatjuk fel a film hibájaként, hiszen akkor ezt, ennél jobban nem lehetett megoldani.
Úgy gondolom Ang Lee és a Universal elkönyvelték a sikert már a tervezés szakaszában, így nem fordítottak elég időt a Marvel egyik – szó szerint – legnagyobb figurájára. Később ezt a hibát korrigálták, és 2008-ban már egy jóval letisztultabb és közönségbarátabb Hulkot varázsoltak a mozikba. Kíváncsian várom, mit kezdenek a karakterrel a Basszúállók moziban, és mennyire képes majd megnyerni a nézőket Mark Ruffalo, mint az új Bruce Banner.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...