The Children - Véres Karácsony (2008)

kedd, április 26, 2011 Bejegyezte: ChYga
Ha jó horrorfilmekről beszélünk, az európai felhozatal lassan előkelőbb helyen áll, mint az amerikai. Míg a tengerentúlon egyre inkább hódít a kommerszebb irány, a hazai vonal képes megmaradni egy valamivel hitelesebb szinten. Elég csak az elmúlt évekből csemegéznünk, és máris összefuthatunk az angol Gyilkos Kilátásokkal, a francia Mártírokkal, vagy a spanyol Árvaházzal. A sort persze lehetne még folytatni, de térjünk rá, a nemsokára nálunk is napvilágot látó, legújabb európai DVD-s trancsírra, a Véres Karácsonyra.

Az angol mű, mely sajnos nem éri el a fent említett produkciók színvonalát, az Árvához és az Omen-filmekhez hasonlóan, a gyerekekkel riogat; A két jó barátságban lévő család együtt próbálja kipihenni az egész évben felgyülemlett stresszt és fáradalmakat karácsonykor. Ám a meghittnek ígérkező pihenést a család(ok) gyermekei hamar rémálommá változtatják, miután a lurkók megbetegszenek és a szülők ellen fordulnak.

A film csak úgy duzzad a kliséhegyektől. Már rögtön a helyszín (főúttól messze eső ház) ismerős lehet más filmekből, de ez csak egy dolog. Ezekbe nem nagyon szeretnék belemenni, mert találunk belőlük eleget. Meg aztán ki vagyok én, hogy csak úgy elvegyem azt az örömöt a nézőtől, hogy ő maga fedezze fel, más filmek bizonyos jeleneteit?
A színészek tűrhetőek, bár egy ilyen kaliberű mű esetében szerintem ez annyira nem számottevő dolog. Viszont kiemelném a kölyköket, akik nagyon hitelesen hozzák, amit kell. Ők, a film egyik nagy erőssége. A másik a vágás. Ez szerintem nagyon fontos egy horrorfilmnél, és itt nem igazán lehet rá panaszunk. A képi világ is kimondottan tetszett, ahogy a sötét és világos színek (hó vs. vér) kontrasztban álltak egymással.
Viszont nagyon lehúzza az egészet a film első fele, amit én nagyon elnyújtottnak találtam. Nyilván ezzel is célja volt a rendezőnek (megismerni a szereplőket, azonosulni a karakterekkel, stb.), de szerintem meg lehetett volna ezt oldani tömörebben is. A logikai bukfencek (törött lábbal autót vezetni, stb.) megint csak gyengítik az amúgy sem túl erős képet.
Amúgy nem lenne a Véres Karácsony egy rossz film, csak a sok, bosszantó apróság lehúzza. Az Árvánál kicsit gyengébb, az Omennél viszont kicsit jobb. Ezért is nehéz szívvel, de megadom neki a 6-ost… a nagyon gyenge 6-ost.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...