Ajeossi - The Man from Nowhere (2010)

hétfő, április 25, 2011 Bejegyezte: Negro69
Úgy vélem senkinek sem kell bemutatni az Ázsiai filmművészetet. Biztos vagyok benne mindenki találkozott velük, valamilyen formában és többségünknek megvannak a maguk kedvencei ezek közt a filmek között. Beszéljünk akár horror, akár akció, vagy csak a sajátos anime rajzfilmekről, és még hosszan sorolhatnám. Most elsősorban az akciófilmekre korlátoznám írásom, lévén egy újabb kimagaslóan remek mozira sikerült rátalálnom. Az egyik személyes nagy kedvencem az 1989-es John Woo rendezte Killer, melynek főbb szerepét az akkor még nem túlismert Chow Yun-Fat játszotta, de említhetném még a Szigorúan Piszkos Ügyek trilógiát is, amely szintén zseniális film volt (később amúgy ez szolgált alapjául a Martin Scorsese Téglájának is).
Ezek tipikusan azok a filmek melyeket az ember bármikor szívesen elővesz. Mindenesetre nem rég sikerült egy szintén zseniális és színvonalas akciófilmbe botlanom. Jelen esetben a Koreaiak mutatták meg, hogyan is lehet jó akció filmet csinálni. A mű sok elődjét eszembe jutatta, vehetjük a megtorló féle ex-ügynökös vonalat, vagy a nyomozós és embercsempészes rész, nem beszélve a késpárbajokról nálam kicsit Taken-es után érzetet eredményezett. Mégis úgy tették mindezt, hogy az abszolút nem vált a film rovására, sőt, egy kimondottan színvonalas film lett a végeredmény. Az átlag megszokott akciófilmeknél talán kicsivel véresebb, de mégse esik át a ló túloldalára. Így csak egy szóval jellemezném: kihagyhatatlan. Az akciófilmek kedvelői biztos értékelni fogják.

A történet, nem túlkomplikált, de a kivitelezés vitathatatlanul zseniális. Adott egy visszavonul különleges ügynök, aki egy merénylet során elvesztette a családját és ő is csak épp, hogy életben maradt, így most visszavonultan egy kis zálogházat üzemeltet. A szomszédja egy drogfüggő nő, aki meglehetősen rossz körülmények között neveli a 10 év körüli kislányát, (aki gyakran lopásból egészíti ki a zsebpénzét). A megkeseredett ügynök szép lassan barátságot köt a kislánnyal, azonban mikor annak anyát elintézik, és a kislányt elrabolják, tovább már ő sem tűrhet. Elkezdi szép aprólékosan felgöngyölíteni a szálakat, csak hogy megtalálja a lányt, és még az sem állhatja útját, hogy a szálak az alvilág legveszélyesebb alakjain keresztül vezetnek.

Ami garantált; izgalmas akció jelenetek, sok vér és nem utolsó sorban zseniálisan kivitelezett késpárbajok. Szóval, ha valaki egy jó kis akciófilmre vágyik, annak ez egy kötelező darab. Igazi élvezet látni, hogy mit tudnak néha még kihozni a műfajból, nagyon remélem, láthatunk majd még hasonlóan színvonalas akciómozikat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...