Paranormal Activity 2 - Újabb Parajelenségek (2010)

hétfő, március 28, 2011 Bejegyezte: ChYga
A 2007-ben bemutatott, 11 ezer dolláros költségvetésű Paranormal Activity az utóbbi idők egyik legnagyobb sikertörténetét tudhatja magáénak, hiszen közel 200 millió dollárral zárt. Pedig kreátora, Oren Peli, már ismert panelekből dolgozott, ám mindezt új szintre emelve, új aspektusban tárta elénk keverve a gótikus horror alműfaját az idegleléssel útjára induló áldokumentarista horrorral.

Az első rész sikereit meglovagolva, nem kellett sokat várnunk, hogy zöld utat kapjon a franchise folytatása, mely érthetően már magasabb költségvetéssel (2,75 millió dollár) és profi stábbal készült. Ezúttal Peli csupán a produceri teendőket látta el, míg a rendezői posztot Tod Williams foglalta el.
A történetet tekintve már egy egészen másik családot ismerünk meg, ezúttal az ő életüket keserítik meg a természetfeletti jelenségek. Persze ne gondolja senki, hogy a film pusztán csak a sémáját tekintve kapcsolódik az első részhez, mert bizony a sztorit is nagyon jól megoldották. Ügyesen összekapcsolták a szálakat az első részben megismert Micah és Katie kalandjaival.
Az alkotók az első rész végén sok ajtót nyitva hagytak a nézők számára, melyekre itt válaszokat kapunk. Szerencsére nem esnek abba a hibába, mint a Rec esetében, ahol a folytatásban eszméletlenül blőd magyarázatokkal szúrták ki a nézők szemét. Az Újabb Parajelnségek e tekintetben stabil lábakon áll, és meglepően jól építkezik (több kameraállás, több, szerethetőbb karakter, stb.). 

Az ijesztgetéseket tekintve a már jól bevált receptet alkalmazzák, ami még mindig száz százalékosan funkcionál. És azt hiszem egy áldokumentumfilmes horror esetében ez egy nagyon fontos pont, hiszen a mozi hitelességén áll, vagy bukik minden. Ahogy az első résznél, úgy itt is fokozzák az élményt a nézők elvárásai. Hiszen a para-jelenetek akkor ütnek igazán, ha tudjuk, hogy hamarosan meg fogunk ilyedni. Ez a folyamatos készenlét pedig olyan szorongást kelt az emberben, amit nagyon kevés horror képes elérni.
Míg az első rész nagy erőssége volt a számláló a kép sarkában, ebből most jóval kevesebbet kapunk. Viszont ügyesen kompenzálták ezt azzal, hogy egyszerre több helyszínt látunk be (különösen telitalálat a tükrös gyerekszoba). Persze a film ereje nem csak az alkotókon múlik, erősen függ a néző nyitottságától és a megtekintés körülményeitől. És bár nagyon úgy tűnhet h nem szükséges, de látni kell az első részt ahhoz, hogy igazán üssön!

Az Újabb Parajelnségek tehát – az első rész mellet természetesen - az utóbbi idők egyik legjobb horrorja, aminek ereje az egyszerűségében rejlik. A film, jóleső borzongást kínál a gyanútlan nézőnek, és ezt pofátlanul magas szinten teszi. Remélem lesz még néhány folytatás, mert ha képesek tartani a színvonalat, több részt is el tudnék viselni. 







SPOILER AZ ELSŐ RÉSZBŐL:
A Paranormal Activity-hez anno háromféle végkifejlet készült, és minden moziban különböző befejezéssel vetítették. Ezek után nyilván felmerülhet a kérdés, hogy a film akkor most melyiknek is a folytatása? Nos, az volna a folytatáshoz szükséges verzió, amikor Katie túléli. Ha valaki esetleg egy másik fináléval találkozott, a youtube-on megtekintheti mindegyik befejezést.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...