Poltergeist - Kopogó Szellem (1982)

vasárnap, február 06, 2011 Bejegyezte: borderlinE
Említést kell tegyek, hogy ez nem egy hétköznapi "szellem a házban" történet. Hogy mennyiben több, ezer és egy érvet fel tudnék sorolni, de csak a leglényegesebbekre térnék ki. Lebilincselő élményt nyújt, annak ellenére, hogy az animáció még igencsak gyerekcipőben járt. De én úgy gondolom, hogy ennek a korszaknak pont ez a szépsége. Mégis mitől fantasztikus ez a film? Maga a helyszín és élethelyzet teljesen természetes, és befogadható. Egyszerű család, apa, anya, három gyermek és a kutya. Az apa sikeres ingatlanügynök, egyedül tartja el a családot. Freelingék egyszerű emberek, a legkisebb lányt kivéve Carol Anne-t. Minden úgy kezdődik, hogy Carol Anne-t éjjel, adás után, a hangyás televízión keresztül megszólítják a "Tv-lények". Ezek a lények, úgy beszélnek hozzá, ahogy csak egy gyerek értheti. Ők már tudják azt amit a kislány nem, hogy különleges természetfeletti képességekkel van megáldva. Ezek a "Tv-lények", akiket barátainak hisz, fel akarják használni, hogy a valós sík és a túlvilág között ragadt lelkeket irányítsa. Nem is kell sokat várni, és beindulnak a parajelenségek.

Úgy tűnik, a házhoz amiben élnek rengeteg bolyongó lélek kötődik valamiért. Mint a filmben is említik, ezek a szellemek nem érzik befejezettnek az életüket, vagy nem készültek fel rá, hogy egyesüljenek a világmindenséggel, a fénnyel.

Vihar közeledik, dörgés-villámlás, földrengés. Az egyébként is bizarr, vén megcsonkított fa egyszerre megelevenedik, és a kis Robbie-t kiragadja ágyából. A szülők gyors reagálásán múlt, hogy a gyerek nem vált áldozatául ennek a különös történésnek. Csakhogy amíg a kétségbeesett szülők, fiúk életéért küzdenek, Carol Anne szobájában kinyílik a gardrób ajtó, mennyei fény gyúl, és egy rendkívüli erő beszippantja a lányt ebbe a fénybe. A kislány eltűnt a mi dimenziónkból.

Mindezt követően egy parapszichológusokból álló csoport segítségét kéri a család, lányuk visszaszerzésére. A szakemberek megdöbbenve tapasztalják a házban zajló eseményeket, ekkora volumenű "munkájuk" még soha nem volt, és nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Itt lép a képbe Tangina bárónő. Egy csöpp asszony, rettentő magas és idegesítő hanggal és hangvétellel. A mesékben ilyen a boszorkány. De ez a nő az egyetlen aki segíteni tud, jártas az efféle ügyekben, és állítása szerint már több házat "megtisztított". Kezében Carol Anne élete.

Egy film a szeretetről, aggodalomról, misztikumról.
Kellően meseszerű, izgalmas, földöntúli. Nemcsoda, hiszen a történet Steven Spielberg tollából származik.Bízom benne, hogy Őt nem kell bemutatnom. A rendezőszékben viszont az a Tobe Hooper ült, kinek keze alatt olyan horrorcsodák születtek, mint a '74-es Texasi láncfűrészes mészárlás, vagy a Funhouse '81-ből. Ami a zenét illeti... nos igen, a zene. Egyetlen horrorfilmben sem tapasztaltam ennél magával ragadóbb hangeffekteket, dalokat. Iszonyatos mikor a lánykórus énekelni kezd. Megjegyzem, a mai napig ez szól nálam mikor sms-t kapok. Tehát a zene... Jerry Goldsmith. A szakma kiválósága. Naphosszat sorolhatnám mely filmeket jegyzik neve mellett, de ha azt mondom, hogy Star Trek mozifilmek, Kongó, Ómen, mindenki tudja miről beszélek.

Utóirat : A filmet csak szkeptikusoknak ajánlom...
...ugyanis említést kell tennem a "Poltergeist átok" néven elhíresült tragédiáról.
A trilógia befejezését követően '88 február 1-én 12 évesen elhunyt Heather Michele O'Rurke (Carol Ann Freeling).
1982 november 4-én, egy zűrös kapcsolat lezárása után exbarátja megfojtotta a filmben Dana Freelinget alakító Dominique Dunne-t. 22 évet élt.

Sajnálatos véletlen vagy a  szellemek bosszúja? Spielberg esküszik, hogy a történet egésze az Ő fejéből pattant ki. De gondoljunk csak bele, mi van akkor, ha mégsem.....?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...