Up In The Air - Egek Ura (2009)

szombat, december 18, 2010 Bejegyezte: mr. church
Legutóbbi írásom után megfogadtam, hogy a következő cikkemben sokkal kritikusabb és kötekedőbb leszek az adott alkotással szemben, elsősorban azért, mert az olvasói visszajelzések alapján kiderült, hogy túlságosan dicsérem a filmeket. Mivel az olvasónak mindig igaza van, én ezzel nem szállok vitába és elfogadom, viszont sajnos ismét olyan film került elém, aminél nem tudok ennek eleget tenni. Az Egek Ura engem megvett, az utolsó porcikámig.

Nem vagyok az a típus, aki a díjak alapján ítéli meg a filmeket. Számomra a Bombák földjén vagy épp az Avatar is szimpatikus volt, de egyiktől se voltam elájulva. Az elsőből hiányzott egy picit több akció, egy picit több 'film', míg az utóbbi a látványon és a számítógépes munkán kívül (ami viszont fantasztikus volt) semmi mást nem nyújtott számomra; talán nem is volt más dolga. Mindezt csupán azért bocsátom előre, mert az Up In The Air is rengeteg rangos, nemzetközi jelölést és díjat kapott, és talán épp ezért előre féltem, hogy nem fog tetszeni. Töredelmesen bevallom, hogy tévedtem, előítéleteim korlátait teljes mértékben lebontották.



A film eredeti és magyar címe is teljesen helytálló. Ryan Bingham (George Clooney) valóban az egek ura. Élete két dologról szól: a repülésről (célja a 10 millió megtett mérföld) és emberek kirúgásáról. Ez a munkája, bármennyire is furcsa. Megteszi azt, amit a különböző vállalatok főnökei képtelenek: felmond az alkalmazottaknak. Teszi mindezt úgy, hogy se előtte, se utána nem fogja látni az illetőket, de még a céget sem, ahol 'tisztogat'. Dolga végeztével visszamegy a szállodai szobájába, a bárpultnál elkortyolgat egy pohár italt és esti társaságot keres magának. Csak azért, hogy másnap repülőre szállva ugyanezt egy másik állam, másik városában megtegye. Már maga ez a szituáció is elég bizarr, valljuk be magunknak. Milyen élet ez? Ki akar ilyet? Senki? De nézzük meg a másik oldalát a dolgoknak. Jól keres, független, azzal bújik ágyba akivel akar, szabad életet él, VIP hűségkártyája van szinte mindenhová és folyamatosan utazhat. Milyen élet ez? Ki akar ilyet? Mindenki? Költői kérdések.

Kiszámíthatóan kiszámíthatatlan élete azonban megváltozik, amikor a munkahelyén egy fiatal alkalmazott, Natalie (Anna Kendrick), új módszert talál ki az elbocsátási procedúra korszerűsítésére, a költségek lefaragása végett. Ennek egyenes következménye lenne, hogy Ryan folyamatosan mozgó élete egy szempillantás alatt megszűnne, és irodába kerülne. Ő azonban képtelen feladni életstílusát és függetlenségébe vetett hitét, kétségbeesetten próbál kiutat találni. Eközben megismerkedik a gyönyörű, vonzó és hasonló életstílust folytató Alexszel (Vera Farmiga), és élete lassan, de visszafordíthatatlanul új irányba indul.

A filmben folyamatosan jelenlévő kérdés egyszerű, de nagyon nehéz: feladjuk a függetlenségünket, önmagunkat, eddig meggyőződésünket és kipróbálunk valami újat, ami rengeteg lehetőséget, de ugyanakkor veszélyt is rejt. Vagy hűek maradunk önmagunkhoz, és elfogadjuk a saját jellemünket, még ha ez mások - a többség - számára elfogadhatatlan is. Melyiket választjuk? Többet nem akarok elárulni a film cselekményéből, mert talán már így is súroltam a spoiler határait. Férfi létemre George Clooney minden filmjében levesz a lábamról, ez most se történt másképp. Ez a szerep talán még jobban áll neki, mint az Ocean's féle szépfiú-karakter. A filmben végig jelenlévő bájos, de szomorkás mosolya leginkább a Michael Claytonra emlékeztetett. Természetesen a többi szereplő is nagyon a helyén van, kitűnően alakítanak, ígéretes tehetségek. Remélem még sok filmben láthatjuk őket, főleg a két vonzó hölgyeményt. 

Zárásként néhány szó a hangulatról. Nem engedi a film, hogy teljes mértékben kiteljesedjen a dráma, folyamatosan próbálja ellensúlyozni, apró humorral, szösszenetekkel. Talán ez az, amit hibaként fel tudok róni. Nem vállalták be, hogy még komolyabb legyen. Bár történetében, hangulatában más, de alapjában mégis nagyon hasonlít Az Időjóshoz. Mindkét film az útkeresésről, önmagunk kereséséről és megtalálásáról szól. Épp ezért, nagyon sokszor megnézhető, mert mindig valami újat tud mutatni. Hisz Rólad szól.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...