The Town – Tolvajok Városa (2010)

vasárnap, november 07, 2010 Bejegyezte: ChYga
Ben Afflack-el én sokáig hadilábon álltam, ezt az elején leszögezném. Nem igazán tudtam eldönteni, hogy valóban olyan tehetséges volna, mint amilyennek tűnik, vagy csak szerencsés, hisz valljuk be, annyi remek film (Dogma, Good Will Hunting) között, akadnak azért felemás (Daredevil, Nem Kellesz Eléggé), és kimondottan gyenge (Pearl Harbor, Gengszterrománc) alkotások is, a repertoárjában. Majd beköszöntött a 2007-es év, és Géza Affleck szerencsét próbált a kamera túloldalán is, a Hideg Nyomon című zseniálisan összehozott mozijával. Már akkor kíváncsi voltam, vajon képes lesz-e megismételni ezt a bravúrt.

A válasz: nemhogy képes volt, még talán túl is teljesítette az előző rendezésével kivívott magas elvárásaimat. A Tolvajok Városa egy kiemelkedően jól sikerült, nagyszabású krimi, melyet leginkább a Szemtől Szemben-hez tudnék hasonlítani (bár annak szintjét azért nem éri el). A film Bostonban játszódik, tudniillik itt követik el évente a legtöbb bankrablást. És ha rablásról van szó, Doug (Ben Affleck) és csapata a legjobbak. Ismerik a környéket, bármit megszereznek, és sosem hagynak nyomot. Viszont az egyik balhéjuk balul sül el, így kénytelenek magukkal vinni egy túszt (Rebecca Hall), aki innentől kezdve rettegésben éli életét, hiszen a túszejtők ismerik a nevét és címét. Amikor azonban összehozza a sors Doug-gal, mindkettejük élete fenekestül felfordul. 

Affleck nemcsak hogy szerepében brillíroz, de képes volt már másodszorra is bizonyítani, milyen jól áll neki az a rendezői szék. A mozi történetvezetése remek, tempója feszes, nincsenek benne üresjáratok. A vágásokért külön piros pont jár, hiszen végre olyan akciójeleneteket láthat a néző, ahol nem ugrál össze-vissza a kamera, és nincsenek villódzó effektek sem; végig tudjuk, ki-kicsoda. És bár az utcai lövöldözős jelenetet, mintha már láttuk volna De Niro és Pacino tálalásában, ez nekem inkább tűnik a tisztelet kinyilvánításának, mintsem nyúlásnak.
Még pozitívum, hogy Affleck különösen odafigyel a részletekre (Bostoni ír akcentus, stb.) és kimondottan jól instruálja színészeit. Hiszen a filmben mindenki nagyot alakít. Jeremy Renner nagyjából a Bombák Földjén-ből ismert figurát hozza, ami valljuk be nagyon jól áll neki. Rebecca Hall-ra semmi panaszunk nem lehet, ahogy Ben Affleck maga, is végig remekel a filmben.
A film zenéjével vagyok egyedül bajban. Amivel ugyan sok probléma nem volt, hiszen remekül adagolja az akciók ritmusát, viszont semmi nagy ívű monumentalitást nem tartalmaznak, így felejthetővé válnak. Persze ez csak szőrszálhasogatás, hiszen a film alapjában véve egy nagyon ügyesen összehozott iparosmunka. Ahogy Clint Eastwoodnak, úgy Ben Affleck-nek is jobban áll a kamera túloldala, hiszen különösen jó érzéke van a rendezősdihez.

Számomra a Tolvajok Városa az év egyik legkellemesebb meglepetése, amellett, hogy műfajon belül bizony az egyik legjobb is. Azt hiszem, Ben Affleck következő rendezését is moziban fogom megtekinteni, hisz egy olyan műfajba sikerült megint életet lehelnie, ami már jó ideje haldoklóban volt.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...