Harry Brown (2009)

szerda, február 03, 2010 Bejegyezte: jangamen
Azt talán már senkinek nem kell bizonygatnom, hogy az angolok tudnak filmet (sorozatot) csinálni, nem is akármilyeneket (nem is akármilyen költségvetésből, teszem azt hozzá). Mindegyiket körüllengi egyfajta tipikus légkör, íz, amitől egyszerűen csak más lesz az egész. Más? Jobb.
Egyszer régen, Whoopi Goldberg mondta azt, Sean Connery-ről, hogy a fürdővizét is meginná. Feltételezve azt, hogy ezzel a szakmai tudásának elismerését és nem egyfajta beteges szexuális aberrációt akart közvetíteni, most én is merem ezt a kifejezést a számra venni: Michael Cain-nek még a fürdővizét is meginnám. Istenadta tehetség, egy valóságos zseni, aki most, 70 fölött még inkább brillírozik, legyen bármilyen szerep is amit ráosztanak.

Tulajdonképpen egy Death Wish átdolgozás, ami európai köntöst kapott, valamint úgy ahogy van, jobb annál (és nem azért mert 35 évvel később készült). Remake-nek nem nevezném, mert azért vannak eltérő részek a történetben, de nagy vonalakban passzol:
Harry Brown (Michael Caine) Anglia egy városában éldegél egymagában, miközben felesége a kórházban haldoklik. A lakóövezetet rettegésben tartják a fiatalok, akik kegyelmet nem ismerve bántanak gyereket, kismamát, öreget, gyakorlatilag bárkit akivel szembetalálkoznak. Életük a bűnözés és a drog (árulása, fogyasztása) körül forog, nem hagyva menekülést és esélyt az ott élőknek. Harry feleségének halála után csupán legjobb barátja, Albert (David Bradley, akinek esetleg nem ismerős -> Harry Potter / Argus Filch) marad a támasza, aki azonban az állandó fenyegetettség és bántalmazás miatt egy nap -vesztére- szembeszáll a bandával, mely inzultus során az életét veszti.
Harry, aki valaha a hadsereg megbecsült tagja volt, teljesen magába roskad. Elhatározza, hogy megkeresi barátja gyilkosát és megpróbál újra békét teremteni az otthonának hitt városrészben.

Nos, nem kertelek, az idei (tavalyi) év legjobbja nálam. Rated R for strong violence and language throughout, drug use and sexual content. hmm... Had fogalmazzak úgy, hogy egyikből sem lesz hiány, a kegyetlenség amikor visszaköszön a képernyőről, az azért néhol gyomorforgató (nem a látvány, a cselekedet maga).
Ismételni tudom csak önmagam: Caine maga A Mester, s bár a film meglepetéseket nem nagyon tartogat, de százas szöggel odanyomott és nem hagyott menekülni, (bár nem is akartam). Tökéletes alkotás és bár nem szokásom és nem is lesz belőle rendszer, de erre röpül a tízes. Általában csak pluszként van kint a trailer, de most azt mondom csekkoljátok mindenképp, hátha rátesz egy lapáttal és tényleg megjön a kedvetek hozzá.

a tovább mögött ott a trailer...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...