Twilight: New Moon - Alkonyat: Újhold (2009)

vasárnap, június 06, 2010 Bejegyezte: jangamen
Jó pár héttel ezelőtt írtam egy kicsit hosszabb kitekintőt a vámpíros néznivalókról úgy általában, így a népszerűség okait most nem firtatnám túlontúl, a lényeg, hogy a célközönséget (PG-13) sikerült megnyerni az alkotóknak -és akkor még finoman fogalmaztam-, mindamellett egy teljesen nézhető, bár a teljes egészet nézve egy átlagos filmet kaptunk a Twilight képében 2008-ban. Aztán tavaly jött a New Moon, idén jön az Eclipse, de már dolgoznak a fogaskerekek, jövőre jön a Breaking Dawn. Persze, ha csak egy pillanatra is a háttérbe lesünk, rögtön magyarázatot kapunk mindenre: a nagyjából 50 millió dolláros költségből készült New Moon eleddig szűk 710 (!) milliót hozott a mozipénztáraknál, nem beszélve a DVD/Blu-ray eladásokról. Van még kérdés? Nem hinném. Ütik a vasat, amíg meleg.
Nekem, aki -gondolom sokakkal egyetemben- nem olvastam a könyve(ke)t, nincs összehasonlítási alapom, így számomra ez még mindig csak egy mozi, ami függetlenül a regénysorozat sikerétől, vagy jól, vagy rosszul sikerült/szórakoztat. Rengeteg lenéző, sárba tipró véleményt lehetett olvasni a megjelenéskor, amelyeknek volt alapja, de azért egy picit túlzásnak érezhető. Gyengébb lett, mint az első rész, efelől nincs is vita, de még bőven a nézhető kategórián belül maradt, rengeteg sokkal rosszabb film van az Újholdnál. Pont. Persze, ha a hibákra kellene rámutatnom, oldalakat írhatnék tele, kezdve azzal, hogy túl hosszú lett, egészen odáig, hogy gyakorlatilag az első felében nincs cselekmény, a párbeszédek siralmasak (és ezt itt tessék komolyan venni, borzalmasak). Ugyanakkor van egyfajta bája a filmnek, amivel sikerült megragadni a 13-14-15 éves rajongókat, és ezt sikeresen áthozták a folytatásba is.

Kérdés persze, hogy ez most egy lejtmenet kezdete, vagy a második regény ennyit tudott-e, mindenesetre nyáron majd kiderül -azoknak akik moziban megnézik, én nem fogom, marad majd a Blu-ray, mint a New Moon esetében-, abban mindenesetre biztos vagyok, hogy a következő két résszel is szépen fog keresni a Summit Entertainment. Egyébként a bő két óra alatt folyton az volt az érzésem, hogy ha egymás után tennénk szünet nélkül három TVD epizódot, mérföldekkel minőségibb alkotást kapnánk, no de ez mégis csak egy adaptáció, gondolom meg volt kötve az alkotók keze, de valószínűleg jobban jártunk volna, ha a második-harmadik könyvből egy filmet csinálnak. Meg kell említenem a CGI-t is, nem tudom kinek -kiknek- köszönhető az animációk minősége, de nem volt nyerő választás. Borzalmasan gagyi lett a farkas animáció, akárcsak a víz megjelenítés; messziről süt a mű-érzés az egészről. 
Nem mondom, hogy jól szórakoztam, de nem is kínlódtam végig, azt mondjuk biztosra veszem, hogy soha többé nem nézem meg, mert semmi maradandót, semmi pluszt nem tudott adni. Kár érte? Véleményem szerint nincs jelentősége. A gépezet így is, úgy is dübörög tovább.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...