The Wizard Of Oz - Óz, a Csodák Csodája (1939)

péntek, március 19, 2010 Bejegyezte: ChYga
1939-ben készítette el Victor Fleming Frank L. Baum „Óz, a csodák csodája” című könyvének máig legsikeresebb filmváltozatát, bár sok mindenben eltér attól. Ugyan csak két Oscar díjat zsebelt be a film, a legjobb dalért és a legjobb eredeti filmzenéért, a színek és a látvány örökké beleégette magát a filmtörténelembe. A bájos, akkor még 17 éves, Judy Garland pedig egyik napról a másikra sztár lett.
Valahol messze, a szivárványon túl terül el Óz csodákkal teli országa, ahová a kis Dorothyt (Judy Garland) és kutyáját Toto-t, egy forgószél repíti el szülőföldjéről, Kansas-ből. Amikor felébred a mesevilágban, egy törpékkel, tündérekkel, beszélő fákkal, repülő majmokkal teli országban találja magát. Út közben Dorothy találkozik a Bádogemberrel, Hunkkal, a madárijesztővel, és egy gyáva oroszlánnal. Az ő segítségükkel kel útra, hogy legyőzze a gonosz boszorkányt.
A film látványvilága káprázatos, még mai szemmel is. Korát meghazudtoló trükkfelvételekkel és technikával, nagyszerűen eltalált figurákkal, és fülbemászó dallamokkal elkészített remekmű az Óz, a csodák csodája. Judy Garland a szerepet Shirley Temple helyett kapta meg, s alakítása a szivárványdalt teli torokból éneklő ártatlan kislány szerepében feledhetetlen, akárcsak maga film. Kihagyhatatlan klasszikus, minden család polcán ott a helye.
We're off to see the Wizard, The Wonderful Wizard of Oz.

 imdb

a tovább mögött trailer....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...