21 Jump Street – A kopasz osztag (2012)

hétfő, május 21, 2012 Bejegyezte: Szabó Noémi

Jogában áll hallgatni. Minden, amit mond, felhasználható ön ellen a bíróságon. Jogában áll… - Mi van, még mindig nem tudod? - A filmekben sem mondják végig! „

Milyen az, amikor megfordulnak a szerepek? Amikor visszanyal a fagyi? Ugye nem olyan jó érzés… Pláne, ha menő srácok voltunk a gimiben, bálkirály jelöltek, aztán egyszercsak a stréber kémikusok között kötünk ki, ezzel lúzer mélységekbe taszítva magunkat – legalábbis a tinik szemében.

A gimnázium „ufóját” pedig a Koreai Krisztus sem mentheti meg attól, hogy a menő srácok közé keveredjen, ezzel újraélve azt, ami kimaradt a középiskolai éveiből: bulik, csajok, fanta… Szóval, jelen esetben egy igazi, vérbeli vígjátékról beszélünk, előnyeivel, hátrányaival együtt. Benne van minden, ami egy szórakoztató estéhez kell: alapvetően jó színészek, komikus helyzetek, és egy kis görbetükör az amerikai akciófilmeknek - „ennek most fel kellett volna robbannia.”


A történet dióhéjban annyi, a gimi két teljesen ellentétes személyisége együtt köt ki a Rendőrtisztin. Barátságot kötnek, együtt vergődnek át a nehézségeken. Társak lesznek, és a szerencsétlenkedésük még csak akkor kezdődik igazán! Kölyökképük (és „mihaszna voltuk”) miatt titkos megbízatást kapnak – vissza kell menniük a középiskolájukba, hogy felkutassák a frissen felbukkant drogbanda fejét.

Kicsit idősek, kicsit elhaladt mellettük a tinik világa, de többé-kevésbé sikeresen végrehajtják a beépülési folyamatot. Annyira csetlő botló rendőrök, hogy senki nem gyanakszik rájuk. Kockáról kockára derülnek ki a nyomozás apró sikerei, miközben újraélik azt, ami kimaradt az ő idejükből. Kipróbálva a drogot, a színjátszást, a kémia faktot, a csajozást és a Szalagavató bált.

Channing Tatum a Fogadom után egy kevésbé az érzelmekre játszó, annál inkább a rekeszizmokat mozgató karaktert hoz. Jenko, a kicsit beképzelt, bukdácsoló, női szívek megdobogtatója testhezálló szerep számára. Bár a tanulmányi átlagáról nincsenek információim... De mindenképpen húzónévnek számít a plakáton. Ahogy nem véletlenül került be a csapatba Jonah Hill sem. Kicsit skatulyában, kicsit nem, mégis – A bébisintér után – ismét esetlenke szerepet osztottak rá. Schmidt nem éppen a közkedvelt személyek közé tartozik, viszont annál nagyobb esze, és szíve van. Egy kis fazonírozás, gatyába rázás, és hatalmas szerencse révén mégis a menők táborába kerül, ezzel megmutatva, miként is fest abban a szerepben. A két főszereplő mellett nem szabad megfeledkezni a „gimi újratöltve” bálkirály-jelöltjéről, Ericről sem. Dave Franco (Frászkarika, Charlie St. Cloud halála és élete) karakterformálása eleinte kicsit tenyérbemászó, mégis az elviselhető keretek között marad. Hiperaktív, és hiperbeképzelt. De a húzónevek még nem értek ám véget! Nyúlfarknyi, mégis jellemzően megjegyzendő alakítást nyújt Johnny Depp is azzal, ahogy a tűzpárbaj során előadja, miként is vitték véghez pár évvel ezelőtt ugyanezt a fedőakciót... Feltételezhető, jutalomjátéknak, illetve visszautalásnak szánták eme szerepeltetést, hiszen a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején, szintén ezen a néven futó TV sorozatban oroszlánrészt vállalt Johnny Depp is.

A filmzenéről is illenék pár szót kanyarítani, ugyanis tényleg eltalálták A kopasz osztagban. Korhűnek mondható, mivel Eminem is szóhoz, vagyis hanghallatáshoz jut. És ugyebár ő akkor volt a toplisták tetején, amikor a főszereplőink a padokat koptatták. De tényleg jó időben, oda illő dallamok szólalnak meg, ezzel is támogatva a képi világot.

Valójában mindent összevetve ismételten nem rossz kis mozit hoztak össze az amerikaiak. Persze mondhatjuk, hogy abból a nagyjából negyvenkét millió dollárból, amit ráköltöttek lehetett is, de joggal várható, még így is nyereséget generál majd. Hiszen a forgatókönyv megnyerő (Jonah Hill és Michael Bacal jegyzik), a stáblista biztató, és a kivitelezés dicsérendő.

Tehát, „Jogában áll hallgatni. Minden, amit mond, felhasználható ön ellen a bíróságon. Jogában áll ügyvédet fogadni. Ha nem áll módjában, az állam kirendel önnek egyet. Megértette a jogait?”


21 Jump Street - A kopasz osztag előzetes:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...