The Sitter – A bébisintér (2011)

kedd, május 15, 2012 Bejegyezte: Szabó Noémi

Mondhatni tipikus amerikai vígjáték. Vagy mégsem? Igazi roadmovie. Vagy mégsem? A bébisintér kicsit bébicsőszös, kicsit lúzeres, kicsit gengeszteres, és nagyon vicces.

A másfél óra alatt alapvetően egy igazi pancser, amolyan anyuci kedvence körül forognak az események. Noah Griffith (Jonah Hill) egy csődtömeg: Otthon lakik. Munkanélküli. Az iskolát otthagyta. A barátnője pedig… leginkább nem is az.
Noaht ott veszi palira a „barátnője” ahol csak akarja. Ő meg rögtön ugrik, amint egy kis szex van kilátásba… Árkon-bokron átverekszi magát, hogy egy picivel közelebb kerüljön a hőn áhított nőhöz. De minek? Hiszen Marisa (Ari Graynor) nem kicsit drogfüggő, számító, és nagyon, de nagyon idegesítő. A karakter megformálása tényleg idegőrlőre sikeredett!
Ahogy eleinte a gyerekek is hasonlóképp jelennek meg. De náluk felfedezhető a jellemfejlődés. Ahogy haladunk előre a cselekmény során, úgy változik a srácok hozzáállása is. És hogy jönnek a képbe gyermekemberek? Noah bébiszitterkedésre adja a fejét, amikor a szomszéd házaspár esti kiruccanásra megy. És bár a gyerekek már többnyire nagyok, mégis oly elevenek, hogy egyetlen perce sem lehet felügyelet nélkül hagyni őket. Még GPS-el sem…


Szóval itt kezdődnek a bonyodalmak. Noah nyolc szemközt marad a nagyontrendicelebkirálynő hatéveskével, a kicsitidegroncsnagyonmeleg kamasszal és az elmebetegörökbefogadott Rodrigoval. És ahelyett, hogy egy csendes TV nézős, otthon mozizós, pizsamapartival ütnék el az időt, nyakukba veszik a várost, kokaint szállítva a „barátnőnek”, mert éppen az szíve vágya.
A lúzerfaktort ismerve gyorsan körvonalazódik, még csak most kezdődik a java! Kokainlopás, autós üldözés, WC robbantás, verekedés, gyémántlopás… Van itt minden, mi gyermekszemnek ámulatba ejtő csodálat. Mi több, észhez térítő okítás!

Folyamatosan enyhülnek a srácok, egyre inkább haverjai Noahnak. Kezdik közel engedni magukhoz, hallgatnak rá, segítenek neki. Ő pedig rálel önbizalmára, ezzel elhagyva szerencsétlenke mivoltát.
Ámde Marisa és a vásott kölykök mellett ott van még Karl (Sam Rockwell) is, aki megnehezíti „főhősünk” életét. A drogdíler ugyanis bosszút esküszik, ha nem kapja meg a neki járó tízezer dollárt. Melyre ugyebár a munkanélküli, pardon, alkalmi bébiszitter fizetésből csekély esély van… Így bizony komoly szerephez jut Karl megformálása is, mely valljuk be, nem sikerült rosszul.

Mindent összevetve egy egész jó kis vígjátékot kanyarítottak tekercsre az első nagyjátékfilmjüket jegyző forgatókönyvírók: Brian Gatewood és Alessandro Tanaka. Többnyire a színészi játékra sem lehet panasz. És bár néha azon kapja magát az ember, tudja mi lesz a következő jelentben, mégis szórakoztató moziról van szó.

A bébisintér előzetese:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...