Shame-A Szégyentelen (2011)

péntek, március 16, 2012 Bejegyezte: CAN
Szóval főhősünk, Brandon valami cégnél átlagnál magasabb beosztásban jó fizetéssel keresi kenyerét.(Hogy mit is csinál nem derül ki a filmből).Egyszer csak felbukkan a semmiből a húga Sissy, aki az őrületbe tudja őt keríteni és előadja, hogy ki nem állhatja, de végén egy drámai fordulatnak köszönhetően újra egymásra találnak.

Történethez hozzákapcsolódik még, hogy Brandon elég gyakran szereti kiélni szexuális addikcióit. 

Meg nem nevezhető alakok azt írták , hogy ez a film a  "modern Utolsó tangó Párizsban"... Hát közel sem. Igaz, hogy abban is van meztelenség, de ennyi körülbelül a közös szál a két film között.

Kezdjük némi háttértörténeti ismerettel a dolgokat. A Film rendezője Steve McQueen, aki nem az az úriember aki 1980 as halálát követően visszatért a sírból, hogy az emberiségre zúdítsa ezt a művét.Jelen esetben Steve Rodney McQueenről van szó, aki tehetség híján nevével próbál meg valamelyest üzérkedni.


Így talán érthető miért is kapott ez az ember költségvetést erre a filmre. Pedig a fekáliával kenjük a falat után nem tudom mire számított tőle Hollywood. Igen a Hungerre gondolok aminek ugyancsak Fassbender bácsi a főszereplője és hasonlóan semmiről sem szól az egész film. 

A világítás pocsék, az operatőri munka helyenként felmutat némi kreativitást, ám ez mind elvész a pocsék világítás miatt és azok a kreatívabbra sikerült felvételek is igazából a film egyhangúsága miatt tűnnek csak ki.


Emellett fölösleges dolgokkal tölti ki az időt a film.Tíz perces éneklés és öt perces futás nélkül szerintem mindenki meglett volna ebben a filmben, de nem bele kellett raknia a rendezőnek és ezért már "művésznek" kell nevezni az urat..
Valamint hozzá kell tenni, hogy Fassbender nem tud futni. Nem tudom, hogy ezt rendezői instrukcióra-e vagy magától hozta össze, de minden esetre röhejes az biztos. ( Lehet a Becstelen Brigantykból leste el ezt a mozgáskultúrát, amely az SS ben hasznára lehetett, de más környezetben már nem túl szalonképes.)

A szereplők megcsinálták  ami meg lett nekik adva instrukcióként. Semmi mást. Hozzáadni nem tudtak, mert egyszerűen nincs mit hozzátenni a történethez. Nem a karakterek hibája hanem a rendezőé azaz inkább a forgatókönyvíróé s minthogy ezen két személy részben ugyan az így leredukálható a vétkesek száma egy.

Elméletileg ez egy dráma lenne. Nos a drámához hozzácsatolandók ugye vicces elemek majd utána drámai elemek aztán megint vicces elemek és aztán még drámaibb elemek. Ez igen durván a klasszikus dráma ismérve. A film ebből sem remekel. Egyetlen poént nem tudok felidézni a filmből többszöri megnézés után sem, valamint drámai elemet se találtam benne. Nem azért mert nincs. Van benne drámai elem ez tény,de valahogy nem érződik át a dolog. Magának a főhősnek a szexfüggőségét nem lehet drámai elemnek tekinteni mert semmilyen komolyabb hátránya nem származik belőle. Attól, hogy valaki nem bír magával még nem lesz belőle beteg ember, akit sajnálnia kell mindenkinek.

A pozitívumok:
Van egy fajta folyamatos semmittevő folyamata a filmnek, ami miatt megnézeti magát. Tehát nem kell azon aggódunk, hogy bealszunk alatta mert ez csak speciális esetekben képzelhető el.

A zene, amely egyébként messze meghaladja a film színvonalát, igaz egyetlen egy szám szól 101 percen keresztül de, ezzel hatalmasat léptek. Végig hallatszik alatta a "FAP-FAP", amire nem túl hosszas gondolkodás után rájöhetünk, hogy mit is szimbolizál valójában. Valamint a nem túl bonyolult dallama szinte minden szituációhoz tökéletesen illeszkedni tud.
Feliratos magyar trailer:
Teljesen jogosnak érzem, hogy kihagyták az Oscarról ezt a filmet, mert semmi keresni valója nem lett volna ott,viszont azt nehezményezem, hogy McQueen-t nem jelölték aranymálnára, mint legrosszabb filmet emberiségre zúdító  2011-ben. (Trailerben hibásan írják, hogy Oscar-díjas Steve McQueen, nincs neki ilyen nemű érdeme)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...