Old School - Sulihuligánok (2003)

szerda, február 08, 2012 Bejegyezte: Tom Wathe
Vannak filmcímek, amelyek valamiért nem hozzák lázba a nézőt. Első ránézésre a "Sulihuligánok"-on is átsiklik a néző szeme, ha azonban a szereplőlistára tekint sejtheti, hogy egy igazi csemegéről van szó. Azonban valljuk be őszintén, nem mindenki van oda a néha kissé alpári, tahó humorért, de ha láttunk már filmet Will Ferrell-től, vagy Vince Vaughn-tól, tudjuk mire számíthatunk.
 A történet szerint Mitch Martin (Luke Wilson) kissé korábban megy haza, és megpillantja a feleségét, amint egy szaftos felnőttfilmet néz, amivel nem is lenne baj, ha nem kerülne elő két bekötözött szemű idegen a másik szobából és további egy a bejárati ajtónál. Bánatában fel is turbózza a véralkohol-szintjét barátja Frank (Will Ferrell) esküvőjén. Itt találkozik régi szerelmével Nicole-lal (Ellen Pompeo), akit sikeresen le is önt kávéval, így nem kezdődik túl jól az újratalálkozás. Ezután Mitch talál magának egy házat az egyetem mellett, ahová régen járt. Bernard (Vince Vaughn) szervez is neki egy házavató bulit, ami olyan jól sikerül, hogy az ő háza lesz a suli központja. Azonban az egyetem dékánja nem nézi jó szemmel a dolgot és mindent bevet, hogy a három jómadarat kipenderítse onnét...

A rendező, Todd Phillips igencsak kitett magáért, ami a filmet illeti. Akkor egy kultikussá vált vígjátékkal a háta mögött (Cool-túra) kellett bizonyítania, hogy nem csupán egyszer képes görcsöt okozni a rekeszizmoknak. Még ha nem is vált a film akkora alapművé, mint a Másnaposok, okozhat jó pár kellemes percet.
 A szereplőket kár ragozni, Vince Vaughn hozza a tőle megszokható jó fej, renitens, kissé olykor talán pöcshuszár figurát, Will Ferrell a szokásos szerencsétlen, ám nagyon is szerethető karaktert, Luke Wilson pedig a tökéletes mindig és mindenkori jófiút, aki kissé naiv és engedékeny, így könnyen enged a csábításnak.
 Érdekesség, hogy a filmben található néhány utalás a Harcosok klubja című filmre, továbbá a Tűzszekereket is parodizálták a Vangelis betétdallal.

A film nem akarja megváltani a világot, nincsen komplex, alig felfogható története, sem pedig csattanó a végén. Nincsenek Oscar-díjas alakítások, kidolgozott félpucér farkasemberfiúk, sem napon gyöngyöző génmódosított   lassított felvétellel mozgó vámpírsrácok. Ebben a filmben jól ülő poénok vannak, abból viszont sok, ráadásként néhány ügyes utalás. És néha ennyi elég egy nagyon is jó mozihoz.

Részlet a Sulihuligánok című filmből:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...