The Matrix- Mátrix (1999)

hétfő, január 30, 2012 Bejegyezte: D. E.




"Mialatt osztályozni próbáltam a fajotokat, rájöttem, hogy ti nem is vagytok emlősök. Minden emlős ezen a bolygón ösztönösen egyensúlyra törekszik a környezetével, de ti, emberek, nem. Eljuttok egy területre, és elszaporodtok, egészen addig, amíg fel nem élitek az erőforrásokat. Csak úgy tudtok fennmaradni, ha új területre terjeszkedtek. Van egy másik organizmus is, amely ugyanezt a sémát követi: a vírusok. Az ember ragályos kór. A bolygó rákfenéje. Betegség."


Több mint egy évtizede hódította meg az emberek nagy többségét a Mátrix. A filmet még nem is láttam, zord és a sci-fi műfajhoz kétkedve álló szüleim letiltottak a műről, mondván biztos valami erőszakos gagyi már megint, de az utcát, a barátaimat már mind hatalmába kerítette a Mátrix. Heteken belül elszaporodtak a napszemüveges bőrjakós fiatalok, a főszereplők megjelentek uzsis dobozon, tolltartón, táskán, nyalókán és okkal vagy oknélkül faggatták egymást a mozibubusok, hogy "most a pirosat vagy a kéket"?

Én meg várhattam a DVD megjelenést, nem is hiába hiszen kiderült, hogy az annak idején a filmet ferde szemmel figyelgető família nemcsak, hogy titokban megnézte azt hanem első adandó alkalommal meg is vette. Így történt, hogy egy átlagos délutánon nekiültem megnézni egy korszakalkotó filmet.
A rendező testvérpáros Larry (azóta Lana néven nőként él) és Andy Wachowski ezzel a filmmel egyszerűen nem tudott mellényúlni. Az alapötlet kicsit az 1976-ban bemutatott Doctor Who című sci-fi  sorozatra hajaz, de mindent összevetve ezt elnézhetjük neki.

A történet főhőse a világ egyik vezető szoftvercégnél dolgozó Thomas A. Anderson (Keanu Reeves). A srác nappal a jó Mr. Anderson aki remek pozíciót tölt be, kedves, udvarias és még a házinéninek is segít kivinni a szemetet. Éjszakáit viszont Neo nevű hackerként tölti és kimeríti a számítógépes bűnözés teljes fogalmát.
Neo nem érzi jól magát a bőrében, keres valamit, de még maga sem tudja mit. Hall a titokzatos Mátrixról, de nem tudja mi az. Egy napon a gépére üzenet érkezik, miszerint "kövesse a fehér nyulat". Neo nemcsak, hogy követi, hanem beleugrik a nyúl üregébe és megtapasztalja annak legmélyebb bugyrait.
Megismerkedik Morpheus-sal(Laurence Fishburne) ,akit a valaha élt legveszélyesebb bűnözőként tartanak számon. Morpheus egy hajón él kis csapatával és ellenállóként küzdenek a Mátrix hatalma ellen.

Hogy mi a Mátrix? Morpheus szerint elmondani nem, csak megmutatni lehet, ám én most mégis megpróbálkozom vele.
Valamikor az ezredforduló tájékán az emberiségnek sikerült kifejlesztenie a Mesterséges Intelligenciát és  mint ahogy ez ilyen filmek esetében történni szokott, a gépek szépen lassan átvették a hatalmat. Mára a világ egy neuro-interaktív szimuláció, melyet a lázadók Mátrixnak neveznek. Az a világ, melyben az emberek élnek, nem valóság. Minden amit eszünk, iszunk, érzünk gépek által generált program, bármily csodás is. Csak kevesen tudják az igazat."Emberek milliárdjai élik le  az életük öntudatlan". Már csak egyetlen valódi ember által lakott város létezik, Zion. Ha ez elveszik, elveszik a valóság.
Morpheus és csapata szentül hiszik, hogy Neo lehet a kiválasztott, aki tudatra ébreszti az emberiséget és felszabadítja őket a gépek által rájuk kényszerített örök álom alól.

A cselekményről való mesélést itt abba is hagynám. Aki nem látta annak javaslott minnél hamarabb beszerezni és nem hagyni, hogy valaki lelője a poént. Akinek pedig volt szerencséje hozzá, az tudja miért. A film sikeréhez, több egyéb dolog mellett az is hozzájárult, hogy valahol mindenki azt lát bele amit akar. Felvonultat több vallási és filozófiai elméletet, merít a kereszténységből, idéz Orwelltől, alapjaiban renget meg, sokkol és elgondolkoztat. Újra teremt és feleleveníti a régit. Komoly, ugyanakkor általános kérdéseket boncolgat. Jobb egy tökéletes, ám álomvilágban élni vagy inkább szembe néznénk a rideg valósággal?

A színészekre semmi panaszunk nem lehet. Keanu Reeves (A leskelődő, Édes November) számomra mindig olyan "se hús, se hal" srác volt, de ezt a szerepet mintha neki írták volna. Laurence Fishburne (Apokalipszis most) egyszerűen tökéletes választás volt Morpheus szerepére. A karakter mosolya ugyan bárgyú, de vigyázat "többet tud, mint amit mutat". A női főhős szerepében Carrie-Anne Moss-t (Memento,Csokoládé) láthatjuk. Külön piros pont azért, hogy a készítők nem akartak valami szőke Barbie babát betenni, ami abszolút nem illett volna ide, hanem egy valódi nőre Carrie-re esett a választás, aki tehetségét már több drámában megmutatta. Mindenképp ki kell emelni a főgonosz Smith ügynököt játszó ausztrál színészt Hugo Weaving-ot (Gyűrűk ura Trilógia) aki zseniális megtestesítője egy érzelmek nélküli védelmi rendszernek.
Nagyon eltalált a zeneválasztás, a cyberpunk környezet remek kiegészítő eleme a Prodigy,a Rammstein, Marilyn Manson és még számos más előadó.

A látvány, közhelyes szóval élve, fantasztikus. Megjelenésének idején mindenki az állát pakolgatta sebtében vissza az arcára, hogy mennyire jó is ez. Persze még azóta is nézhető, nem is kicsit. A film akkoriban új kapukat nyitott a számítógép generálta animációnak. Rengeteg utánzója és követője akadt. Az egyszerű,laikus halandó innen jegyezte meg a bullet time féle lassítási technikát. A képi hatásokat, vizuális effekteket 2000-ben Oscar díjjal jutalmazták, de szobrot kapott még a legjobb vágásért, a legjobb hangért és a legjobb hangvágásért is. Több kategóriában jelölték BAFTA és Grammy díjra is, melyből párat be is váltott. Az alkotásnak természetesen több hibája is akad, de minek ezeket feszegetni, ha nagyon akarunk bárhol találhatunk, de ennél a mozinál inkább az élvezeteket részesítsük előnyben.2003-ban megjelent a trilógia második, majd nemsokkal ezután a harmadik része is.

A film mára legendává vált, ajánlom mindenkinek (nem csak kockáknak :D).

Mátrix előzetes
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...