The Girl with the Dragon Tattoo - A tetovált lány (2011)

szombat, január 28, 2012 Bejegyezte: Szabó Noémi


Két film, egyetlen történet. Egy európai és egy amerikai szemlélet. Azonban a rendezés mintha percről percre megegyezne. De nem csak ez, hanem a karakterek is roppant mód hasonlítanak az eredeti vászonra vitel szereplőire. David Fincher rendezésében mégis van valami új, amit nevezhetnénk az amerikai művek sajátjának is. Mégpedig a fényképezés és a vágás gyors és pörgős szimbiózisa.

Stieg Larsson könyvének, A tetovált lány 2005-ös bemutatója óta számos nyelvre lefordították már a bestseller alkotást. Az adaptáció alapjául szolgáló könyv elektronikus változata elérte az egy milliós eladott példányszámot, mindezt elsőként. Ezek tükrében nem meglepő, hogy Niels Arden Oplev 2009-ben svéd-dán-német koprodukcióban leforgatta a történetet. Ennek sikerén felbuzdulva az amerikaiak is megrendezték a saját „tetovált lányukat”. Amerikai szereplőkkel, alkotókkal és szemléletmóddal. Ugyanazon történettel és fordulatokkal. Kérdés, tényleg szükség volt erre? Gazdagította David Fincher a filmtörténelmet?

Az alapsztori egy olyan karakterre építkezik, amit mostanság talán már többször vettek elő a filmesek, és regényírók, mint kellett volna. A sikeres újságíró. Csakhogy most más ez a szerep. Ugyanis nem „csak” egyszerű médiamunkásról van szó. Mikael Blomkvist (Daniel Craig) oknyomozó újságíró, amolyan detektív, aki mindent felkutat, kiderít, és lassan-lassan összerakja a részleteket. A tulajdonság, amely szakmai karrierjének törésekor újabb munkához segíti.
Felfogadja egy idős milliárdos, Henrik Vanger (Christopher Plummer), hogy Mikael derítse ki a negyven éves családi titkot. Találja meg szeretett unokahúgának, Harrietnek (Moa Garpendal) gyilkosát, aki feltételezése szerint csakis a családból kerülhetett ki.
A negyven évvel ezelőtt történtek apró mozaikjait lassan kezdi összerakni Mikael, de az ügy felgöngyölítéséhez segítségre van szüksége. Ekkor kerül képbe nála Lisbeth Salander (Rooney Mara), és ezzel kapcsolódik össze a kezdetektől két szálon futó cselekmény. Együtt már pontot tehetnek a történet végére, feltéve, ha eljutnak odáig a göröngyös úton, mely végig álszentséggel, félrevezetéssel, és titkok hadával van kikövezve.

Az amerikai-svéd-angol-német thriller gyors vágásaival, felemelő tájaival és tipikus amerikai stílusával az első perctől az utolsóig fenntartja a figyelmet, az izgalmat, a kétségeket, valamint a feszültséget. A színészi játék hiteles hatást kelt. Daniel Craig a München, és a Casino Royal után ismét letette a névjegyét. Karakterének van jellemfejlődése, ahogy Rooney Mara Lisbethjének is. Noha a mozi világában még nem sokat kalandozott. Bár David Fincher előző rendezésében, a Social Network – A szociális hálóban már epizódszerepet játszott, mégis A tetovált lány hozhatja meg számára az áttörést. Mi is lehetne erre ígéretesebb példa, mint a 2012-es Golden Globe jelölés a Legjobb színésznő - drámai kategóriában.
Christopher Plummer (Ház a tónál, Kezdők, Aztán mindennek vége) erős szerepformálással vezeti végig Henrik Vangert az elvesztett unokahúga utáni kutatáson.

A tetovált lányt a hazai mozik szinkronos változatban vetítik, ami nem tesz rosszat a produkciónak. Sikerült olyan színművészeket szerződtetni, akik a hangjukkal hozzátesznek az alapvetően hatásos alkotáshoz. Tehát Bánfalvi Eszter és Epres Attila jó választásnak bizonyulnak Lisbeth és Mikael szinkronhangjának.

Ajánlom mindazoknak, akik kedvelik a thrillereket, és olyan filmet szeretnének látni, amit az utolsó percig feszült figyelemmel követhetnek. Fontos megjegyeznem, néhol embert próbáló, sokkoló brutalitással fűszerezett jeleneteket láthatnak az érdeklődők. Tehát szigorúan csak 18 éven felülieknek ajánlott.
Nyilván előnyt jelenthet a választásnál, ha még nem fedezték fel maguknak a 2009-es európai változatot. Pedig ezt még annak is megéri, aki azt már látta, mert Fincher rendezése fiatalosan lendületes, és nem csak a zene miatt!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...