Ken Park (2002)

péntek, december 23, 2011 Bejegyezte: Györki Dávid

A film négy tizenéves napjaiba nyerhetünk betekintést, melynek keretében megismerhetjük szüleiket is. A történet egy Los Angeles melletti kisvárosban  Visaliaban  játszódik, a település első ránézésre nyugodt, csendes helynek tűnik, de a háttérben futó bűnök és perverziók helyszíne valójában. A film nyíltan mutatja be a szereplők életét, melyben fő szerepet kap az erőszak, a szex, a gyűlölet, az érzelmi zavarodottság, a gyilkosság, az öngyilkosság és a maszturbáció. Sok országban, csak cenzúrázva került forgalomba Larry Clark filmje.

A történet Ken Park (Adam Chubbuck) öngyilkosságával kezdődik, a fiatal srác érzelmi hátterét később tárgyalja a film. A tragédia után elsőként Claude-t (Stephen Jasso) ismerhetjük meg, aki egy gördeszkás srác, aki egyre jobban gyűlöli apját, mert az apa alkoholizmusa és életvitele érthetetlen a fiú számára. Kettőjük kapcsolatában a végső elhidegülést, talán az a momentum váltja ki, amikor az ittas érzelmileg fejletlen apja kettétöri fia gördeszkáját. Shawn (James Bullard) szexuális érdeklődése talán a karakter legérdekesebb eleme: halálosan belezúg barátnője húsz évvel idősebb anyjába és együttlétük alatt kiderül, hogy a fiú jobb partynak tartja barátnője anyját, mint barátnőjét és Istennőként tekint az anyukára. 
Peaches (Tiffany Limos), a társaság lánytagja mindenáron el szeretne menekülni otthonról őrülten bigott apjától. Neki is megvan a maga keresztje az akkor nyilvánul meg a filmben, amikor édesapja távollétében fiúját az ágyhoz kötözi és domina hajlamait kiélve bujálkodik barátjával, de váratlanul érkezik meg a temetőből az apa és rajtakapja lányát a paráznaságon és vallásos karakter lévén teljesen kiakad és úgy elveri a szerencsétlen srácot, ahogy talán még soha senkit. Peaches később megmutatja gyengédebb oldalát is amikor, Claude-dal és Shawn-nal hármasban órákig tartó kalandban vesznek részt. Tate (James Ransone) eközben nagyszülei túlzottan gondoskodó szeretetétől szenved, aki csak idegesítik a fiút, aki meglehetősen pszichopata módon viselkedik. A film végére lehull a lepel és álmában végez nagyszüleivel, őrült mivoltának az ad tanújelet, hogy a gyilkosság után erekciója támad és könnyít is magán, elég gusztustalan jelenet:S
A film végén kiderül, hogy a névadó Ken Park öngyilkossága a barátnője teherbe ejtésének következménye...
Összegzés: A Ken Park sokáig úgy tűnik, egy érzékeny szociográfia akar lenni, hitelesen és pontosan, megdöbbentő részletgazdagsággal ábrázolva a életet. A filmet sokáig kicsit tátott szájjal nézzük, hogy "nagy az Isten állatkertje". A Ken Park tehát a fiatalok kilátástalanságát mutatja be, nem mindennapi eszközökkel. Társadalmi és szociális problémákat tár fel szélsőségesen sarkított módon és összezsúfolja 96 percben. A történet összes szereplője deviáns tulajdonságokkal rendelkezik, melynek következtében a néző nem tud azonosulni velük, nem képes megszeretni őket. Ez a hatás a színészek fantasztikus játékának köszönhető, akik teljesen élethűen formálták meg a rájuk osztott szerepet. Elgondolkodtatják a nézőt az óriási igazságtartalommal bíró mondatok, amik elhagyják a szereplők száját. Az alkotást kizárólag csak kifejezetten erős idegzetű filmrajongóknak ajánlom, mivel a film erőteljesen naturális és gyomorforgató. Már az első képsorok után megdöbben a néző, talán sokan ki is kapcsolják a filmet. A film történetének előrehaladtával a sokkoló és néhol már rémisztő jelenetek egyre durvábbak.  A film végén pedig csak ül az ember a székében és teszi fel a kérdést "Úristen mi volt ez?"
Mindent összegezve a Ken Park érdekes film változatos karaktereket ismerhetünk meg és társadalmi tabukon, problémákon gondolkodhatunk el, de durvasága miatt mégis az egyszer nézhető filmek közé sorolandó.
Ken Park - részlet:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...