Arthur Christmas – Karácsony Artúr (2011)

szombat, december 24, 2011 Bejegyezte: Névtelen

Az ünnepi filmekkel/mesékkel az a legnagyobb baj, hogy vagy ránk akarják erőszakolni az adott alkalom hangulatát, vagy annyira nagyot újítanak, hogy már azt sem tudjuk, mi köze van a filmnek az ünnephez. Akármelyik eset is forduljon elő, csak egyetlen célt érnek el vele a rendezők: egy sötét, mély barlangba szeretnénk beköltözni életünk végéig. Szerencsére a Karácsony Artúr megtalálta az arany középutat.

A december legizgalmasabb ünnepe mindig is hatalmas mítosz volt/lesz a gyermekek számára: hogyan tudja a Mikulás egyetlen éjjel kiszállítani az összes ajándékot szerte a világon? A válasz mi sem egyszerűbb: egy high-tech, Star Treket idéző űrhajóval, no meg száz és száz kommandós elffel az oldalán. Az egyre idősebb Télapó mellé persze nem árt, ha hozzácsapjuk elsőszülött fiát, a katonás büszkeséggel rendelkező Steve-et, de ha hiba csúszik a küldetésbe, és kimarad egy ártatlan lányka az ajándékosztogatásból, akkor bizony jól jöhet a szeretetteljes, ám ügyetlen testvér, Artúr – na meg a minden lében kanál Téltata, aki közel a 136-hoz még mindig folytatná a világ legjobb munkáját.

Sarah Smith-nek óriási piros pont jár: egyetlen giccses, cukormázas jelenet nélkül is elérte, hogy ránk ragadjon valami az ünnepi hangulatból. Téltata akárhányszor megjelenik, biztosak lehetünk abban, hogy ismét valami nagy marhaság szemtanúi leszünk; Artúr csetlése-botlása még a fogyasztható kategórián belül mozog; a hiperaktív Bryony cukisága minden gyerek- és felnőtt lelket megolvaszt; és talán a legfontosabb: nem csak a tíz év alattiaknak nyújt kikapcsolódást, hanem mindenki számára. Van itt Star Trek és Mission Impossible intertextualitás, van üzenet, miszerint nem feltétlen a legújabb technika a leghatékonyabb megoldás a problémákra, valamint emlékeztet minket, hogy milyen jó is volt annak idején gyereknek lenni.

A szinkronhangokra és az animálásra sem lehet panaszunk. Olyan nevek kapcsolódnak a filmhez, mint James McAvoy (X-men: Az elsők; Wanted), Hugh Laurie (Dr. House) és Bill Nighy (Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész, Igazából szerelem). A látvány emellett igazán változatos: az Északi-sarktól kezdve az angol kisvároson át az afrikai szavannákig mindent megkapunk, így ha kisgyermekkel nézzük a filmet, nem kell aggódnunk amiatt, hogy esetleg elunják magukat.

A Karácsony Artúr egy ízig-vérig hangulatos kis mese, ami épp kapóra jöhet a hétvégén. Igaz, hogy vannak kisebb-nagyobb hibái (kiszámíthatóság, sztereotípiák), mégis dicséretre méltó, hogy nem akar a képünkbe mászni, mint ahogy azt tette sok más hasonló film (Hopp). Az ünnepekért rajongóknak és kisgyermekeknek mindenképp kötelező.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...