Glee: The 3D Concert Movie – 2011

vasárnap, december 11, 2011 Bejegyezte: Nidria

Tagadhatatlan tény, hogy a Glee, mint sorozat, az egyik legnagyobb rajongótáborral rendelkezik szerte a világon – vagy legalábbis az amerikaiaknál. Ryan Murphy (American Horror Story) szerint épp az ő kívánságukra indították útjának a Glee koncertsorozatot, ami aztán csak kinőtte magát egy 3D-s filmre is – sajnos.

A turné még 2010-ben kezdődött, akkor mindössze négy városban léptek fel a sorozat sztárjai, 2011-ben azonban átlépve az amerikai határt, Kanadában, Angliában és Írországban is teltházas koncertet adtak. Ennek ellenére a filmet két nap alatt forgatták le, így túl sok színfalak mögötti felvételre ne is számítsunk, helyette viszont tömény dózisban kapjuk a rajongók csupa pozitív visszajelzését, és hogy ki kit favorizál a sorozatban. Rajtuk kívül három „élettörténetet” is bemutat a film: egy középiskolás törpe növésű lányt, aki magassága ellenére is a suli pompon-csapatának a vezérszurkolója, és még bálkirálynővé is választották; egy ugyancsak középiskolás srácot, aki sokáig rettegett bevallani, hogy meleg; valamint egy Asperger-szindrómában szenvedő fiatal lányt, aki zárkózottsága ellenére is talált barátokat. És, hogy mi a közös bennük? A Glee mutatta meg nekik, hogy habár eltérnek az átlagtól, ők is ugyanolyan emberek, mint mindenki más.

A legnagyobb baj a filmmel, hogy nem találja a helyét. Története nincs, ezért egész estés mozinak katasztrófa, koncertfelvételnek viszont kevés. Ahogy azt már említettem is, csak pár kulisszák mögötti jelenet kapott helyet a 84 perc alatt, ráadásul ennek a javát is a Brittanyt alakító Heather Morris szerezte meg. Az előadott dalok aránya se stimmel, mert míg a 24 számból 3-at Blaine énekel, addig Kurtnek – aki az első résztől kezdve főszereplő – csak egyetlen szóló jutott.

Hogy kit okolhatunk ezért? Azt a Kevin Tancharoent, aki 2009-ben a Fame - Hírnév című remake-jével debütált a mozivásznakon. Már akkor is bizonyította, hogy fölösleges dologba nyúl bele, hiszen az eredeti, ’80-as verzió ezerszer élvezetesebb és tartalmasabb.

A látványra és a dalokra azonban nem lehet panaszunk. Amellett, hogy nagyon intenzív és színes előadásokat hallhatunk (SING, Im a Slave 4 U, Firework, Born This Way, Valerie), a lassabb számok (Don’t Rain On My Parade, I Want To Hold Your Hand, Somebody To Love) is ugyanolyan fergeteges tapsvihart váltanak ki a rajongókból. Az alig pár éves kisgyermektől kezdve a hatvanas éveiben járó férfiig pedig mindenki van itt, bár hogy ezek mennyire megjátszott vagy reális képek, azt ki-ki döntse el.

Lehet persze azon vitatkozni, hogy ha már kifizetek egy koncertjegyet, akkor az eredeti dalt akarom-e meghallgatni, vagy a Glee verziót, de azt hiszem, ennek most itt nincs jelentősége. A sorozat töretlen népszerűségnek örvend, évadról-évadra jobb feldolgozásokat hallhatunk, nagy kár, hogy ez a doku-film képtelen hozni ezt a színvonalat. Ha már mindenképpen filmet szerettek volna forgatni, egy különálló történet (nyári vakáció, valamelyik mellékszereplő története, stb…) ennél csak nagyobb sikert ért volna el. Kizárólag fanatikus rajongóknak ajánlom. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...