Colombiana - Colombiana (2011)

péntek, szeptember 30, 2011 Bejegyezte: Névtelen
Egyelőre nem sikerült megfejtenem, hogyan lehetséges, hogy a bosszúálló filmek sohasem mennek ki a divatból annak ellenére, hogy mind ugyanarra a kaptafára készülnek: valaki megöl, vagy meggyaláz valakit, amin valaki más felhúzza magát, és ezért legyilkol egy csomó embert. Sőt, a végkimenetel is mindig ugyanaz, a bosszú beteljesedik, a rendőrök pedig túl tehetetlenek, vagy túl jószívűek, így az önkényes igazságtevő elmenekül. Ráadásul a szemünkben mindig ez a többszörös gyilkos a hős (már ha a rendező jól végzi a dolgát), akin minden tennivaló végeztével sem látjuk az igazi megkönnyebbülést, hiszen azok, akik miatt "harcolt" már nem támadnak fel. A Colombiana története sem kivétel ez alól a sablon alól, ám kivételessé teszik a jó rendezői megoldások.

Már a Szállító 3 után sejthető volt, hogy Olivier Megaton ért valamicskét a rendezéshez, és ezután a film után abban is biztosak lehetünk, hogy a Luc Bessonnal és Robert Mark Kamennel folytatott közös munkája nem csak egyszeri alkalommal hozott létre valami zseniálisat. A történetnek ugyan ezúttal is vannak kisebb nagyobb hiányosságai, és egyértelműen az újszerű rendezői megoldások álltak továbbra is a középpontban, én mégis nagyon élveztem a filmet. És reményeim szerint a 2013-as megjelenésre tervezett szintén közös munkájuk is lesz ilyen jó.

A történet kidolgozatlanságának ellenére a nem szokványos megoldások lekötötték a figyelmemet. A gyilkolási megoldások ötletesek voltak, bár kevésbé izgalmasak, mint a hasonló filmekben. De azt például nem nagyon értem, hogy a trailerben hangsúlyozott Sose felejtsd el, hogy honnan jöttél-vonal hová tűnt útközben, hiszen ha valóban fontos volna Cataleyának, honnan jött, akkor lemondana a bosszúról a megmaradt családtagjai védelmének érdekében. De nem teszi.

A színészi alakítások csapnivalóak, amit részben az is okozhatott, hogy nincsenek jól megírt, a nézőkhöz közelíthető karakterek a filmben, sőt még a szerelmi szál is harmatgyenge, hiszen képtelen megérinteni az embert. Zoe Saldana egyelőre számomra nem bizonyította vászonra illő színészi tehetségét, Avatar ide, vagy oda, de talán a második részhez összeszedi magát, vagy tanul valami újat/jobbat. Mindent figyelembe véve egyáltalán nem nagy szám a csaj, és szerintem nála szebb nőt is találtak volna a szerepre.

Összességében, csak a rendezői megoldások voltak azok, amik életben tartották a filmet, csak ezek miatt nem álltam fel és sétáltam ki a teremből, így a Colombiana nem is érdemel többet négy pontnál.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...