Your Highness - Király! (2011)

kedd, augusztus 09, 2011 Bejegyezte: jangamen
Igazi kis gálafilmhez volt szerencsém a Your Highness kapcsán: nem elég, hogy tényleg jókat lehet rajta röhögni, valódi sztárparádé az egész mozi, egy igazi ínyencfalat a tirpák humor kedvelőinek. Ez persze csak addig a pillanatig okozhat meglepetést, amíg az ember fia rápislant a fő-fő szereplőt alakító névre: Danny McBride. Aztán a szemünk arrébb kúszik és felfedezzük, hogy nem csak színészként, hanem íróként is jegyzi a Király!-t, no meg, hogy rendezőként az a David Gordon Green munkálkodott, akinek az Ananász Expressz-t köszönhettük... ekkor összeáll a kép: egy igazi agymenés lesz a film, jó eséllyel a minőségibb fajtából.
Adós vagyok egy méltatlanul hanyagolt sorozat bemutatójával (de már nem sokáig): akik esetleg követik az HBO-n futó Eastbound & Down című szériát, azoknak mondom: Danny ugyanazt a karaktert (azaz saját magát) hozta át ide is; egyszerűen frenetikusan kurvára jó, nincs ezen mit ragozni.

Az alapsztori pedig a már unalomig csépelt mesealap: az öreg király és két fia (na jó, itt belevittek valami újítást): Fabious (James Franco) az igazi hős: jóképű, bátor és a lelke tisztább, mint a frissen hullott hó. Vele ellentétben öccse, Thadeous (Danny) az igazi hóhányó: lusta, gyáva, irigy és ... egy igazi tuskó. Mikor bátyja hazatér számtalan sikeres küldetésének egyikéről és magával hozza frissen menekített szerelmét Belladonna-t (Zooey Deschanel), akivel sebtében meg is házasodnak, Thadeous végképp kétségbe -és felháborodásba- esik. Azonban még a tökéletesek élete sem hibátlan: a lagzin megjelenik a királyság ősellensége, a gonosz varázsló Leezar (Justin Theroux), aki visszarabolja a szüzet, ezzel kétségbe taszítva a királyi udvart. Fogja magát hát a két testvér (ki lelkesebben, ki kevésbé lelkesen) és egy maroknyi lovaggal elindulnak a nagy kalandra: kiszabadítani Belladonna-t, megmentve az ősi átoktól és egy nem kívánt terhességtől. A két testvér azonban nem járhatna sikerrel a bájos, de félelmet nem ismerő Isabel (Natalie Portman) segítsége nélkül...

Mit is mondhatnék? Persze nem tökéletes a film, de igazi kikapcsolódás, teszi ezt úgy, hogy az alpári poénok ellenére sem fárasztó. Mielőtt még esetleg valaki félreértene: a Your Highness nem egy Csupasz Pisztoly, Nagy Durranás kaliberű paródia, bár némely elemek felfedezhetőek, ez sokkal inkább egy vígjáték-agyfasz elegy. Sajnálatos, hogy Portman jászik a filmben: attól a pillanattól amikor megjelenik, másra nem igazán lehet koncentrálni; mindig is az egyik legszebb színésznőnek tartottam, de talán sosem volt ilyen gyönyörű mint itt. Franco nagy színész, a 127 óra után a mostani karaktere egy más dimenzió, élvezet nézi, ahogy hozza a perfekt hímpéldányt. Danny örök kedvenc, nincs mit ragozni rajta, tessék nézni a fent említett sorozatot. Zoey viszont kicsit beleszürkül a mezőnybe, minden tekintetben. Valahogy számomra elvesztette a pár évvel ezelőtti báját és szépségét: persze Portman mellett esélye sem volt a filmben. Összegezzek? Hát, mi mást mondhatnék.... ez a film.... Király!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...