Crazy, Stupid, Love. - Őrült, dilis, szerelem. (2011)

szerda, augusztus 31, 2011 Bejegyezte: Nidria
Steve Carell (A 40 éves szűz, Office, Párterápia) azon színészek közé tartozik, aki leginkább a futószalagról legurult hollywoodi vígjátékokban szerepel. Az Őrült, dilis, szerelem pedig – akárhogy is nézzük – szintén ezt a kategóriát erősíti.

Cal (Steve Carell) egy igazi lúzer. Tornacsuka és öltöny kombóban randizik a feleségével, Emilyvel (Julianne Moore) egy étteremben, amikor a nő bejelenti, hogy válni szeretne. A hír sokkolja Calt, olyannyira, hogy egy bárba kezd el járni, ahol napokig magában beszél, mint egy idióta. Ekkor érkezik a felmentősereg, Jacob (Ryan Gosling), aki megsajnálja a fickót – inkább elege lesz Cal folyamatos agonizálásából –, és eldönti, segít neki, hogy egy belevaló nőcsábász váljon a férfiból. Épp csak ez nem olyan könnyű feladat, mint azt bárki gondolná.

Azt hihetnénk, hogy az egész film csak erről szól, szerencsére azonban több szálon fut. Egyrészt Cal szerencsétlenkedéseit követhetjük nyomon, másrészt a fiának, Robbie-nak a szerelmi életét. A 13 éves fiú halálosan szerelmes a bébiszitterébe, Jessica-ba, és legalább percenként közli is ezt vele. A gond csak az, hogy a lány – a bevált recept szerint – Calt szemelte ki, mint jövendőbeli pasija, úgyhogy ügyet sem vet a fiúra. Mellettük aztán még Emily-re (Julianne Moore) is jut egy kevés idő, aki a munkatársával folytat viszonyt, miközben üvölt róla, hogy vissza akarja kapni a férjét, plusz „megismerjük” Cal és Emily felnőtt lányát, Hannah-t, akiről semmilyen háttérinfót nem kapunk azon kívül, hogy van egy legjobb barátnője, aki legalább képes megkülönböztetni az idióta és a normális pasikat.

A film elég unalmas, kiszámítható, ráadásul nehezen találja meg önmagát. Vígjátéknak gyenge, mert körülbelül az utolsó jelenetek egyike nevetteti meg csak a nézőket, a többi poénon maximum mosolygunk, drámának egyszerűen csak borzasztó, romantikus filmnek meg sablonos. Nagy csalódás ez, mert a Glenn Ficarra és John Requa páros korábban az I love you Phillip Morris-t rendezte, ez a film viszont a közelében sincs Jim Carrey melegsztorijához. Míg utóbbi legalább egy érzékeny témát boncolgatott, addig az Őrült, dilis, szerelemből éppen az üzenet hiányzik.

Legalább a színészekre nem lehet panaszunk. Steve Carell mellett a mostanság igen nagy népszerűségnek örvendő Ryan Gosling (Blue Valentine, Véres Románc, Szerelmünk Lapjai) testesíti meg a nőfaló, szexi pasit, aki mintha kiköpött mása lenne George Clooney-nak. Cal lányát, Hannah-t Emma Stone (Könnyű nőcske, A segítség) alakítja, ő pedig akármilyen szerepet is vállal el, egész biztos, hogy minden szemszögből egy kedves, cuki lánynak tűnik.

Amint azt már említettem, az Őrült, dilis, szerelem egy futószalagról lekerült vígjáték. Épp ezért is unalmas, és mégis, épp ezért működik. Hollywood tudja jól, hogy mit dughat még le a nézők torkán, és tisztában van azzal is, hogy elég pár felkapott színész, a film máris visszahozza a készítés költségeit. Ryan Gosling hölgyrajongóinak mindenképp ajánlom (hosszú percekig csorgathatják a nyálukat a fickó kockahasára), valamint azoknak, akik lazulni szeretnének egy borongós délutánon.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...