Sleepy Hollow - Az Álmosvölgy legendája (1999)

hétfő, július 18, 2011 Bejegyezte: Névtelen
Ez a film már egy ideje ott pihen az egyik polcomon, de valahogy sosem jutott időm arra, hogy megnézzem. Annyi jó film van a világ, idő pedig olyan kevés megnézni. Aztán nem is olyan régen, mikor leadták a tv-ben végre sikerült végignéznem, valahogy más a hangulata egy filmnek, ha nem DVD-ről nézi az ember. Azoknak, akik elismerik és szeretik Tim Burton munkásságát szigorúan kötelező alkotás.

Habár eredetileg nem Burtont szánták a rendezői székbe, sokkal jobb munkát végzett, mint azt bárki is tette volna. A történet egyébként, sok más Burton filmhez hasonlóan, adaptáció. Az eredeti történetet Washington Irving írta The legend of Sleepy Hollow címmel, mely 1820-ban jelent meg először. Az elbeszélésben Ichabod Crane (Johnny Depp), a haladó gondolkodású New York-i rendőrnyomozó szeretné, ha ez egyes bűneseteket alaposabban vizsgálnák ki és nem csupán megbízhatatlan tanúk szavaira alapozva ítélné el a bíróság a gyanúsítottakat. Azonban a bírák a nyomozó minden ilyen törekvésű tettét megakadályozzák. Végül, egy újabb bírósági ügy kapcsán, látszólag beletörődve a nyomozó nyughatatlan természetébe, elküldik őt Sleepy Hollow-ba, hogy ott tetszése szerint nyomozzon ki egy gyilkosságsorozatot. Amikor azonban értesülünk róla, hogy ezek a gyilkosságok nem földi halandó tettei, hanem a faluban a mindenki által ismert legenda rémisztő alakjáé, már tudhatjuk, hogy a gyomozót büntetésből száműzték az aprócska településre. Habár Ichabod Crane megrémül a legenda hallatán, továbbra is állítja, hogy az elkövető nem lehet a Fej-nélküli Lovas (Christopher Walken: Távkapcs), ugyanis tapasztalata szerint, bármilyen különös esetről is legyen szó, amögött mindig egy hús és vér ember áll. Emellett természetesen a történet nem lehetne teljes egy előkelő fiatal lány nélkül, akit meg kell védeni/menteni: Katrina Van Tassel-t a csodaszép Christina Ricci alakítja, akit az Adams Family filmek tettek híressé, de sokak ismerhetik a Casperből is.

Ahogy a többi Burton alkotás, ez is remek munka, az embernek szinte olyan érzése támad, mintha egy rémmese életre kelne a szeme láttára. Mintha nem is igazi film volna, hanem egy valósághű illusztráció a könyv lapjai között. De mi mást is várhatnánk egy rendezőtől, aki még ma sem tarja magát igazán annak. Mióta csak lerázta magáról a Disney bilincseit, újra és újra meghökkent és elvarázsol minket az animációival és az élőszereplős filmjeivel egyaránt. Olyan világokat épít fel, melyek egyszerre töltenek el minket borzongással és gyönyörűséggel. Ráadásul a történetekben mindig van valamiféle fordulat az állandó meseelemek mellett. Ichabod Crane példának okáért ostobaságnak tartja, hogy létezik egy fej-nélküli lovas, aki legyilkolja az embereket, de vajon valóban ostobaság? Esetleg igaza van, és minden rémisztő tett mögött egy igazi ember áll?

Összességében ez a film egy remek választás egy esti mozizáshoz, megspékelve minden tipikus Burton jellemzővel, amit csak össze tudunk számolni, na és persze Johnny Depp fantasztikus játékával. És a rengeteg díjat és jelölést még nem is említettem.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...