The Lincoln Lawyer - Az igazság ára (2011)

hétfő, július 25, 2011 Bejegyezte: jangamen
A "menő ügyvéd, problémás eset, családi gondok" téma egy igen ingatag -igen, azt hiszem nyugodt szívvel leírhatom: filmes közhellyé nőtte ki magát az ezredfordulóra. Könnyű ugyanis elrontani. Egykettőre érdektelenségbe fullad a történet, unszimpatikusak a karakter, hibádzik a sztori, valamint az esetek nagy részében unalmas az egész ahogy van. 

Nos mindez nem igaz a The Lincoln Lawyer-re, hisz hogy lehetne valami rossz, amiben a sztárügyvéd egy NTGUILTY rendszámtáblájú Lincolnnal tolja, és amiben az áldozat szerepét Ryan Phillips alakítja? Ja igen, az ügyvéd pedig Matthew McConaughey, ami korántsem elhanyagolható. Ugyanis ilyen faszán megformált karaktert rég láttam, valami ilyesmire szokták azt mondani, hogy lubickol a szerepben. Ami egyébként a kulcsa a filmnek, mert nem árulnak zsákbamacskát: nincsenek hatalmas fordulatok, a poént -poént? nem jó szó. Szóval a nem létező meglepetést - hamar lelövik, kapunk viszont pöccre fenntartott feszültséget, zseniális megoldásokat és... egy nagyon jó filmet. 

A történetbe egyáltalán nem megyek bele, egyetlen sor erejéig sem: tessék megnézni és a film alatt végigizgulni. Persze annyit azért elárulok, hogy senki ne számítson akciófilmre, de nem kell aggódni sem; nem egy száraz tárgyalást kapunk a majd két óra alatt. Sokkal inkább egy képet arról, hogy hogy működik egy menő ügyvéd agya, mit tehet és mit nem, hogy végül győzzön az igazság. Mindezt persze itt-ott egy kis fizikai izgalommal is megspékelik, de nem ettől lesz jó, nem ez fog megmaradni. Sokkal inkább a remek sztori és a jó alakítások izgalma, az, hogy hosszú lövöldözős jelenetek nélkül is végig fenntartható a feszültség. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...