Dögkeselyű (1982)

szerda, július 20, 2011 Bejegyezte: jangamen
Bevallom őszintén nekem nagyon sokáig kimaradt a Dögkeselyű. Amikor aktuális volt én még nem voltam abban a korban, hogy láthassam, felnőtt fejjel pedig egyszer sem köszönt szembe, így valahogy elfelejtődött. Aztán jött a 21. század -igen, ez itt a reklám helye-, amit ugyan csak fél füllel hallgattam, de megragadt bennem és kíváncsi voltam, hogy vajon igazak e a műsorban állítottak - bár ott a hangsúly elsősorban Cserhalmi Györgyön volt -.
Nos azt kell mondjam, hogy a Dögkeselyű az egyik, ha nem a legjobb magyar film, amihez életemben szerencsém volt. Annak ellenére, hogy idestova harminc éves alkotásról beszélünk, bátran merem állítani -és ezek most nem csak üres szavak-, hogy egyfelől mind a mai napig simán megállja a helyét, illetőleg nagyvilági viszonylatban is helyt állna. Igazi, szinte már hihetetlen minőség és élmény.

Munkácsi Miklós remek novelláját András Ferenc vezényletével forgatták 1982-ben, abban az időszakban amikor még egy egészen más rendszer volt Magyarországon. A diplomás taxisofőr, Simon József (Cserhalmi György) története azonban -sajnálatos módon- időtlen. Két utas, két, temetésről hazafelé tartó öreg hölgy kizsebeli, megszabadítva őt egy nagyobb összegtől. A történtek furcsasága miatt senki nem hisz neki, így kénytelen a saját kezébe venni az ügyet és sajátságos módon megoldani azt, s bosszút állni az őt ért sérelmekért; eközben azonban egyre mélyebbre süllyed, olyan mélységekbe ahonnan már nem nagyon van visszaút.

Tökéletesen, hibátlanul megkomponált történet, folyamatosan erősödő feszültség és Ragályi Elemér kitűnő fényképezése teszi feledhetetlenné és számtalanszor újranézhetővé a Dögkeselyűt. Nincs egy perc üresjárat, egy kilógó jelenet, egy kellemetlen párbeszéd: majd két óra filmremek. Hihetetlen, ugye? Valaha tudtunk ilyen mozikat csinálni, amikre büszkék lehetünk, amit nem méltatlanul jelöltek Arany Medvére... amit tiszta szívből csak ajánlani tudok. Zseniális.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...