Ghost Whisperer - Szellemekkel Suttogó (2005-2010)

kedd, június 07, 2011 Bejegyezte: Névtelen
Melinda Gordon (Jennifer Love Hewitt) kiskora óta látja a holt lelkeket, akik valamiért az élők világában ragadtak. De míg más gyerekek kinövik ezt a képességet, Melindát segíti és tanítja a nagymamája, aki felnőtt kora ellenére is látja a szellemeket. Így aztán Melinda még az esküvője napján is képes kommunikálni a holtakkal, így újdonsült férje, Jim (David Conrad) bátyjával is, aki azért nem lépett még át a fénybe, mert szerette volna látni, ahogy a testvére végre letelepszik és megtalálja a helyét a világban. Jim megértő Melinda képességét illetően, mentősként mégis minden munkanapján azért küzd, hogy minél kevesebb lélek látogassa meg a feleségét segítségért. Egyetlen állandó vitájuk a gyermekvállalás körül forog, hiszen Melinda félti leendő gyermekeiket az ártó szellemektől, és még maga sem döntötte el örülne-e vagy sem annak, ha továbbörökítené az áldását. Egy nap azonban, nem sokkal azután, hogy Jim-et halálosan megsebesíti egy rendőr, kiderül, hogy Melinda terhes, születendő gyermeke, Aiden (Connor Gibbs) pedig nála is különlegesebb képességekkel fog rendelkezni.

A széria az első résztől fogva jó irányba fejlődik, idővel egyre érdekesebb történeteket ismerhetünk meg, nem egyben pedig igen jó kis csavar került beépítésre. Onnantól kezdve, hogy Melindát meglátogatja egy szellem, vele együtt próbáljuk kinyomozni, hogy ki is volt az illető, és miért nem lépett még át a fénybe. Természetesen akadnak gonosz szellemek is, illetve a hagyományos mesékhez méltón van főellenség és vannak segítők is. Előbbi csak Aiden születése után jelentkezik az árnyak személyében, és velük együtt jelenik meg a földöntúli segítség is az őrzők formájában. Melindának azonban számtalan egyszerű halandó is segítségére van. Kezdetben az antikvitásában dolgozó Andreával (Aisha Tyler: Jóbarátok, Helyszínelők, 24) beszéli meg a "munkájával" járó gondokat, később az ő karaktere helyére bekerülő Deliával (Camryn Manheim: Ügyvédek), aki kezdetekben igencsak szkeptikus. Delia fia, Ned (Christoph Sanders) azért kezd el okkult tudományokat tanulni az egyetemen, hogy Melinda segítségére lehessen, és hogy jobban megismerhesse a szellemvilágot. Nem ő az egyetlen, aki az egyetemről segít a felderítésékben, kezdetben Rick Payne Professzor (Jay Mohr), az ő távozása után pedig Eli (Jamie Kennedy: A közellenség) kutakodik Melindával, aki egy véletlen baleset óta képes hallani a szellemeket.

Melinda Gordon története nem a rémisztő sorozatok egyike. A hangsúly nem a szellemek ijesztő mivoltán és gonosz jellemükön van, hanem a lelkükön, mely elveszett két világ között. Az egyes történetekben mindig az a fontos, hogy a mi világunkban ragadt szellem, hogyan találja meg a lelki békéjét, illetve, hogy a családja, hogyan kezeli a jelenlétét. Fontos szerepet játszik a család és a gazdag emberi érzelemvilág. Éppen ezért, ez a sorozat leginkább a nőknek szól, akik képesek együttérezni az egyes lelkekkel. Persze a családtagok sokszor támadóak és egyszerű csalónak tartják Melindát, pedig a szellemek jelenléte neki is éppoly ijesztő, mint azoknak, akik nem látják őket, csak éppenséggel természetesebb.

A sorozat készítője (író, rendező és producer) John Gray, aki korábban csak kisebb filmekben utazott, Jennifer Love Hewittel szorosan együttműködve alakította a sorozatot, ami idővel nem csak történeteiben, de látványvilágában is kidolgozottabb lett. Nekem nagyon tetszik, hogy nincsenek elnagyolt jelenetek, hogy nem esnek túlzásokba a szellemek megjelenésekor, illetve távozásukkor. Annyira jól eltalálták, hogy mit kell tenniük ahhoz, hogy ne legyenek a jelenetek se túl gyengék, se túl eltúlzottak, hogy bármi történik is a széria alatt, nem lepődünk meg, sőt elhisszük, hogy lehetséges. A színésznőt egyébként többször is jelölték Saturn Díjra a legjobb színésznő kategóriában, a sorozat pedig 4 Emmy és még egy tucat kisebb díjara való jelölést kapott az évek során. Idén pedig az Aiden-t alakító színész hazavihetett egy Fiatal Művészek Díját.

A sorozat egyenlőre az ötödik évaddal véget ért a CBS-en, s habár voltak pletykák arról, hogy a Mentalistához hasonlóan ezt a sorozatot is átveszi az ABC, mindezt a csatorna hivatalosan sosem erősítette meg. Annyi azonban bizonyos, hogy még ma is élnek azok a közösségi csoportok, melyek a sorozat folytatásáért küzdenek, hiszen az ötödik évadban semmiféle lezárás nem történt. Korábban Jennifer Love Hewitt is azt nyilatkozta, hogy Melinda megérdemelné a rendes befejezést, ezért ő is szeretné folytatni a szériát legalább egy befejező évad erejéig, hogy elvarhassák a szálakat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...