Little Nemo: Adventures in Slumberland - Kis Némó álomországban (1989)

szerda, április 06, 2011 Bejegyezte: borderlinE
Emlékszünk még mikor a nyári vakációt a mamánál töltöttük, és reggel hatkor arra pattant ki a szemünk, hogy a forró kakaó illata keveredett a pirítóséval. A mama már megjött a boltból és elkészítette a reggelit, ennek ellenére a Tv okozta étvágytalanság valamivel mindig nagyobb volt. Kezdődött a Tom&Jerry, a Tini nindzsák, Denver a dínó, a Gumimacik, miegymás... Mindenkinek meg volt a maga kedvence ami elől szinte lehetetlen lett volna bármilyen finom étellel vagy programmal kirobbantani.
Egy ehhez hasonló két hetes, örökkévalóságnak tűnő nyaralásomat töltöttem a nagyszülőknél, melynek végeztével mikor a szüleim értem jöttek, meglepetés képpen most nem valami édességet kaptam, hanem egy videokazettát. Egy VHS-t "A kis Némó álomországban" címmel. A számomra teljesen ismeretlen cím kicsit megrémített, mert ez nem egy Disney mese, amit csak felcsapok egy osztálytársnak és olyan jól elbeszélgetünk róla, hogy még be is fejezzük egymás mondatát. Nem...ezt a mesét csak az ismerte akinek kölcsönadtam. Egyszóval tartottam tőle, hogy népszerűtlen lennék ennek az értéknek a birtokában.
Aztán tok kinyit, kazetta behelyez, lámpa leolt, film indít. Azután másnap újra. Két napra rá megint. Így követték egymást a napok a nyáron. Most, hogy már húszon túl járok, még mindig egy random mondat után tudom a következőt.
Valahogy kortalannak érzem az egészet, vagy azért mert nosztalgikus kellemességgel tölt el az újranézése, vagy mert a mai mesékkel ellentétben nincs agyonbutítva. Érdekes módon azokat a meséket is megértettük, átéreztük a súlyát, komolyságát, de a humorával is tökéletesen azonosulni tudtunk.

A történetről, tényleg csak dióhéjban: Némó 7-8 éves egyke kisfiú. Egyetlen barátja Icarus, egy repülő mókus. Korban hozzá illő "ember-barátja" nincs. Otthon töltött idejének legnagyobb részét mindenféle repülő járművek makettezésével tölti, egészen addig, míg a városba nem érkezik a cirkusz. Minden vágya Némónak, hogy Édesapja elvigye őt a bohócok és különféle állatok előadására. Némó apja elfoglalt ember aki csak megígér mindent fiának, de ígéretét soha nem tudja megtartani, mert mindíg valami közbejön. Némó napról napra bizakodik, de csak rövid ideig tartózkodik a cirkusz a városban. 

Némót visszatérő rémálmok gyötrik, amiben ágyával a levegőbe emelkedik, és az ablakon át mesés tájakon át szárnyal, de a végén utoléri egy nagy feketeség ahol a történet rémálommá formálódik. Egy este az álma fordulatot vesz mikor az ablaka előtt lehorgonyoz egy léghajó, és álomország küldöttei a király nevében megkérik Némót, hogy legyen a király leányának a játszótársa, Kamillának. Így kerül kapcsolatba hősünk a Morpheus királlyal, Flippel a bajkeverővel, és Kamillával. Idővel kiderül, hogy Morpheus igazi szándéka Némóval, hogy az örököse legyen. A gyermeknek ad egy kulcsot, ami a hatalmát jelképezi, azonban Flip első ránézésre megállapítja, mégis mit nyit ez a kulcs. Egy titkot, egy szörnyű titkot. Némónak be kell bizonyítania, hogy rátermett, hogy képes leküzdeni a félelmeit, hogy alkalmas a trónra.

Ezt a mesét is ugyan azon indíttatásból szándékoztam bemutatni mint a többit:   kevesen ismerik, ennek ellenére fantasztikus élményt nyújt. Akinek van lehetősége, hogy megnézze, az éljen vele. Jól fog szórakozni.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...