Scream Trilogy - Sikoly Trilógia (1996-2000)

szombat, április 23, 2011 Bejegyezte: Negro69
Mivel megérkezett hozzánk is a zsáneren belül, kult szerepet beöltő Sikoly széria negyedik része, úgy gondolom megérett az előző három epizódról egy rövid áttekintés:

Scream - Sikoly (1996)

„What's your favorite scary movie?”

A tini horror új-hullám első éllovasa, amit megjelenését követően sorra követtek a hasonszőrű társai, melyek azonban többnyire nem tudták elérni a kívánt színvonalat. A film nagy erőssége, hogy a szereplők ismerik a horror filmeket, láttak nem is egyet közülük és tudják mi a bevett sablon egy kaszabolós horror filmben. Ezeket a sablonokat rendre fel is emlegetik, hogy aztán, annak rendje módja szerint ők is csúnyán belehaljanak elődjeik hibáiba. Természetesen itt alakulnak ki a következő részek főbb szereplői is.
A történet középpontjában egy sikerhajhász riporter, azaz Gale Weathers (Courtney Cox), a helyi „szuperzsaru” Dewey (David Arquette) és az anyja halála után meglehetősen zárkózott iskolás lány, Sidney (Neve Campbell) áll, a városban pedig egy sorozat gyilkos kezdi szedni áldozatait.
Mint azt már említettem, a sikoly széria nagyban épített a horror filmek szabályrendszerére, melyet itt a film geek Randy prezentál (1, semmi sex 2, semmi alkohol, semmi drog, 3, és soha nem mond, hogy visszatérek, mert tuti nem fogsz…). Ezek fényében kapunk egy sablonok alapján, de mégis egyedien felépített horror filmet.







Scream 2 - Sikoly 2 (1997)

„The entire horror genre was destroyed by sequels.”

Egy évvel az első rész sikere után, ahogy az lenni szokott meg is érkezett a folytatás, amiből az is kiderül, hogy a horror műfajt a folytatások tették tönkre. Ennek tudatában már csak az a kérdés, hogy a trendnek megfelelően sikeredett, ilyen gyengére vagy csak ennyire futotta. Mindenesetre számomra ez minősül a széria leggyengébb láncszemének.
A történet fonalát nem sokkal az első rész eseményei után vesszük fel. Sidney és Randy főiskolára jár, Gale Weathers regénye a Woodsboro-i eseményekről hatalmas siker lett, és a riporternőt egyből a csúcsra is repítette. A könyvéből készült film, a döfés éppen csak bekerül a mozikba, mikor is újabb gyilkosságok veszik kezdetüket. Megjelenik egy másolós gyilkos, akinek a Woodsboro-i gyilkosságok nyújtanak alapot. Életbe lépnek a folytatásokra jellemző szabályok, ismételten csak Randy tolmácsolásában (1, még több hulla 2, több vér, trancsirpancs…). Amolyan nem túl nagy segítségként felbukkan az első részből megismert Dewey is ezúttal sérülten és visszavonultan, de ugyanolyan ügyefogyottan, mint azt már megszokhattuk tőle. Továbbá szerepet kap az első rész alapján tévesen megvádolt Cotton Weary (pályája elején járó Liev Schreiber alakításában) is, aki a hírnevét igyekszik vissza állítani. Bonusznak pedig találkozhatunk Sarah Michelle Gellar-rel, Joshua Jackson-nal, Timothy Olyphant-tel és Jerry O’Conell-lel is.







Scream 3 - Sikoly 3 (2000)

„The Ultimate Scream”

A nem túl sikeresnek mondható második epizód után, már három évet kellett várnunk, hogy a Sikoly trilógiává bővüljön. A főbb szereplők természetesen megmaradtak. A történet ezúttal átkerült a Döfés 3 forgatási helyszínére, ahol egy gyilkos kezdi eltüntetni a film főbb szereplőit, szigorúan a forgatókönyv alapján. Természetesen, mint minden résznek, a trilógiáknak is megvannak a maguk szabályai, ezúttal is Randy tolmácsolásában (1, a gyilkos természetfeletti erőkkel bír 2, bárki meghalhat, a főszereplő is 3, felejtsd el, a múltat, semmi sem valódi, amit eddig annak hittél).
A filmmel kapcsolatban nekem volt egy olyan érzésem, mint a Rémálom az Elm utcában 7. részét nézném, itt is előszeretettel játszott el Wes Craven a film a filmben trükkjével, azonban ennek a folytatásnak sem sikerült megütnie az első rész színvonalát. Itt az előző részhez képest kevesebb utólag ismertebb nevet kapunk, a leginkább említésre méltó beugró, talán Kevin Smith és Jason Mewes páros, aki Jay és Néma Bob-ként egy mondat erejéig megjelennek és beszólnak Gale Weathersnek. Kis apropó, hogy a Jay és Néma Bob visszavágban láthatjuk a Sikoly negyedik részének forgatását is.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...