Cashback (2006)

csütörtök, március 31, 2011 Bejegyezte: borderlinE
Bátorkodtam formabontó lenni és nem egy következő -a tőlem megszokott- feledhetetlen horror klasszikussal állok elő. Most inkább a feledésre szeretnék nagyobb hangsúlyt fektetni. Sajnos a történet aktualitása motivált, hogy erről a remek filmről írjak, mert ez valóban nagyon sokat jelent nekem. Ha csak a történetet olvassuk el valahol, akkor legtöbbünkben az jön le, hogy "áá, kidobta a srácot a csaja, és most fetreng. Láttunk ilyet már milliót!", viszont ez a film alapjában különbözik társaitól. Vajon az idő barát, vagy ellenség?

Minden egyes ember másképp kezeli-kúrálja magát egy szörnyű veszteség után, de egy dolog bizonyos, hogy akiben van kellő lélekjelenlét, az mindent megragad, hogy elvonatkoztassa mindazt ami a negatív élményhez köthető, és sürgesse az időt... mert az idő mindent meggyógyít. Talán a legnagyobb közhely a világon, és már-már annyit hallja az ember, hogy el is hiszi, ez a legjobb és az egyetlen célravezető megoldás, ha csak úszunk és nem gondolunk vissza rá. Nade most képzeljük el az ellenkezőjét: állítsuk meg az időt! Szabadon közlekedhetünk az emberek között, mélyen, behatóbban vizsgálhatjuk őket, s ha ügyesen csináljuk, megváltoztathatunk olyan részleteket az életben, amik ha újra indulna az idő nem tűnne fel senkinek, csak legfeljebb tudat alatt, amit egy enyhe bizsergés kísér. Mintha valaki átsétált volna az ember sírján.

Ben művészeti fősuliba jár, ahol rajzot, festészetet tanul. Gyermekkora óta egyetlen igazi barátja van, Sean. Több mint két év után egy veszekedés alkalmával szakított Suzy-val. A lány egyből összejön a suli menő sportolójával, amit Ben képtelen elfogadni. Ugyan Ő mondta ki az utolsó mondatot, nem érti szerelme, hogy tudott ilyen hamar továbblépni és ugyanolyan intenzitással másnak adni magát, mint akkor neki. Ben válaszokat keres, régi fotókat bámul, újra és újra Suzy-t rajzolja és festi meg. Már egy hete nem alszik, mikor rájön, hogy ezt az időt akkor már pénzre is fordíthatja. Így kerül a Sainsburry's áruházba, mint éjszakai dolgozó. Az itt eltöltött idő alatt sokat megtanul önmagáról, megtanul felejteni. Megismeri furcsa munkatársait. Sharon az egyik pénztáros egyszerű szépsége és kedvessége ráébreszti Ben-t, hogy valójában Ő az aki neki kell.

Fantasztikus a történet, a forgatás hibátlan, a vágás zseniális, a zene tökéletesen passzol.
Ajánlom mindenkinek a továbblépéshez, százszor többet ér minden biztató "lesz másik"-nál és társainál.  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...