La Planète Sauvage - A Vad Bolygó (1973)

szerda, január 19, 2011 Bejegyezte: ChYga
A Csehszlovák – Francia koprodukció egy különös bolygóra kalauzol el minket, melyet kék bőrű, humanoid óriások, a Draagok uralnak, akik idejük nagy részét meditációval töltik. Ezek a furcsa lények egy korábbi expedíció során kapcsolatba kerültek a földi emberekkel (helyi megnevezésük „Om”, az ember jelentésű francia hommesból), és néhányat magukkal hoztak a bolygójukra. Fajtánkból a hatalmas Draagok általában rágcsálószerű házikedvenceket szelídítenek, a megmaradtak pedig ragadozóként a vadonban élnek, primitív közösségeket alkotva.
Egy nap Tiva, a Draag miniszterelnök lánya talál egy Om bébit, akit Terr-nek (terre, mint föld) nevez, és háziállatként felnevel. Mivel Tiva minden percben magánál tartja a parányi Omot, sikerül neki elsajátítania az évek során a Draag tudást. Immár a fejlett civilizáció tudományával felvértezve, Terr megszökik, hogy megmenthesse vadon élő fajtársait.

A kiemelkedő animációs sci-fi Rene Laloux munkája, akinek többek között a kiváló, magyar vonatkozású Idő Urait is köszönhetjük. A korai animációs technika miatt a hátterek és a mozgások gyakran ismétlődnek, mégis olyan szemet kápráztatóan gyönyörű az egész, mintha egy mozgó, szét-szét folyó festményt néznénk másfél órán keresztül. Azt hiszem, bátran kijelenthetem, hogy bizony még a mai rajzfilm felhozatal között is erősen megáll a lábán. A Vad Bolygó közel negyven év távlatából is elvarázsolja nézőit, egyre csak növelve rajongótáborát.

A zseniális nyitójelenet, melyben a kis Terr végignézi anyja halálát talán a legfelkavaróbb jelenet a műben; az akkor még csecsemő Om kénytelen eltűrni, ahogy a kíváncsi Draag gyerkőcök piszkálgatják a holttestet - pont, ahogy a gyerekek szokták a döglött állatokat.

„Elrontottad! Most nem tudunk vele tovább játszani!”

A Draagok animált világa egyszerre furcsa, szürreális és nyugtalanító. A vad Omokat kereső Terr, utazásai során a legkülönfélébb élő organizmusokkal találkozik, melyek mintha egy LSD trip hallucinációiként elevenednének meg. És itt jelenik meg a mű másik felkavaró pontja; Miközben Terr, fajtájának tömeges exodusát igyekszik megtervezni, a Draagok népirtó programot indítanak ellenük; ez az Om-talanítás, melyet néhány évente megszerveznek. Nyilvánvaló a holokauszttal való párhuzam, különösen a mérgesgázzal történő kivégzéseket látva, miközben a gázálarcos kollaboráns Omokat hosszú pórázon futtatják, hogy megtalálják az életben maradtakat. Persze a Draagok itt nem gonosz lényekként jelennek meg, nem a gyilkolás élvezete hajtja őket, csak méretben és tudásban annyira az emberek felett állnak, hogy nem tekintik őket értelmes organizmusoknak. 


A rajzfilm gyártása mellesleg Csehszlovákiában kezdődött, de 1968-ban, a szovjet megszállás után, az alkotók kénytelenek voltak áttenni Párizsba. A prágai események is visszatükröződnek az elnyomás és népirtás képeiben.

Egy érdekes kérdéseket feszegető, hihetetlenül gyönyörű és fantáziadús remekmű, melyet csak ajánlani tudok mindenkinek! A Vad Bolygó ékes példája annak, hogy nem minden mese szól gyerekeknek – ez a nyomasztó remekmű legalábbis biztos nem. Tessék megtekinteni!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...