Prince Of Persia - Sands Of Time (2010)

szerda, május 26, 2010 Bejegyezte: ChYga
Várható volt már egy hasonló vállalkozás a Disneytől. Miután Jack Sparrow és társai a stúdió legjövedelmezőbb titánjaivá nőtték ki magukat (a negyedik rész nemsokára érkezik On Stranger Tides címmel), szükségük volt egy hasonló franchise-ra.
A Prince Of Persia amúgy az egyik legősibb PC-s játék volt még 1989-ből. Majdnem húsz év kellett ahhoz, hogy Hollywood észrevegye a témában a hatalmas lehetőségeket. Persze a mozi munkálatait jó pár év előzte meg. 2004-ben vette meg Jerry Bruckheimer a játék jogait. Rögtön Jordan Mechnert szerződtette a forgatókönyv megírására, aki egyébként a játék kiagyalója is volt egyben. Végül 2007-ben a producer megtalálta rendezőjét is, Mike Newell személyében, aki már kellőképpen beedződhetett az egész színvonalasra sikeredett Harry Potter negyedik részével. Így végre kezdetét vehette a forgatás, Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley és Alfred Molina főszereplésével.
A sztorit ügyesen összehozták, ami nem jellemző a PC-s játékok adaptálása esetében; A bölcs perzsa király, Shahraman, két fia születése után, fiául fogadja a bátor utcagyereket, Dastant. 15 évvel később a fogadott fiú segítségével, a perzsa seregnek sikerül elfoglalnia a szent várost, Alamutot. Azonban Dastan sem fürödhet sokáig a győzelem adta dicsőségben, hisz apja, a király elhalálozik, meggyilkolásával pedig őt, a legifjabb herceget vádolják. A szökevény lóra pattanva menekül, Tamina hercegnővel az oldalán, hogy kiderítse, ki áll az egész merénylet mögött. Segítségére van a harcban, egy tőr, mely nagyobb erővel bír, mindazt bárki gondolná.
Amolyan igazi blockbuster-mozival állunk szemben. A gigászi látvány-orgiát áthatja egyfajta humor, melyet jól időzítve adagolnak a néző arcába. Bárcsak minden nagy költségeket felemésztő mozi elérné a Prince Of Persia színvonalát. Azt, hogy mennyit ragadjanak át a játékból és mennyi saját dolgot adjanak hozzá, tökéletesen eltalálták az alkotók. A konzol harci elemeit és stílusát pedig megfelelően örökítették át a filmbe.
Jake Gyllenhaal a kisujjából rázza ki Dastan karakterét. Testhezálló a szerepe, ami nagyon jól is működik a vásznon, egyfajta pluszt adva hozzá. Hercegnője, Gemma Arterton elképesztően gyönyörű, bár nekem sokszor Monica Beluccit jutatta eszembe, de nem hinném, hogy akármelyik férfi társam ezt negatívumként fogná föl. Ben Kingsley alakítja a király testvérét, aki azt hozza, amit már megszokhattunk tőle. Nem lehet rá panaszunk, de különösebben pluszt sem ad karakterének. Viszont az egyik legkellemesebb meglepetést számomra Alfred Molina szolgáltatta, aki amolyan humor-faktorként van jelen a filmben, Gesztesi Károly remek szinkronhangjával. Apropó, kitérve kicsit a szinkronra; én nagyon kritikus szoktam lenni a magyar hangokkal kapcsolatban, mert szerintem sok esetben levonnak a film eredeti értékéből. A Prince Of Persia-ba ilyen szempontból azonban nem tudok hol belekötni, minden hang klappolt.
Azért rámutatnék a játék kontra filmbeli különbségekre is, hogy a Prince Of Persia játék fanjai felkészülhessenek, mikor kedvencük filmes átiratára váltanak jegyet. Nos, attól függetlenül, hogy a mozi a The Sands Of Time című epizódon alapszik, átvett bizonyos elemeket, a sorozat különböző részeiből. Jó néhány névtelen karakter kapott nevet a filmben, mindjárt itt van nekünk a címszereplő, Dastan, a herceg, aki a játékban név nélkül ugrálta végig a különböző pályákat. A rucija pedig inkább hasonlít a Warrior Within című részben látható kosztümre, mintsem a Sands Of Time-ban lévőre. Továbbá a hercegnő nevét Farah-ról Taminára cserélték. Végül pedig a mozi egy részletes háttér-sztorit tár a nézők elé Dastanról, holott a játékban sosem esett szó a főhős előéletéről.
Sokan kérdezhetik, hogy hol a térhatású technika, hisz ez ma már elengedhetetlen egy blockbuster esetében. De mivel a filmet - az Avatarral ellentétben - nem stúdióban, hanem eredeti helyszíneken vették fel, esélytelen volt, hogy 3D-s kamerákkal forgassanak. Bruckheimer elmondása szerint ugyan szóba került a technika használata, ám elvetették, mivel a kamerák valószínűleg nem tudtak volna mit kezdeni azzal a töménytelen mennyiségű porral és homokkal, amiben a stáb dolgozott.
És akkor nézzük azokat az elemeket, melyeket negatívumként élhetnek meg egyesek: néhol gyerekesnek érezhetjük a mozit, de a nyitó Disney logó láttán ezzel úgy gondolom, mindenki megbékélhet a legelején. Ami még furcsaság lehet, hogy a perzsák nagy részét amerikai és angol színészek játsszák, de lévén hogy nem történelmi, inkább kalandfilmről van szó, ezen sem akadnék fenn. És persze itt van nekünk egy befejezés, ami igencsak megoszthatja a közönséget. Nekem nem volt gondom vele, várható volt már a film felénél. Viszont ennek is megvan a maga előnye, hisz könnyen lehet folytatni, és franchise lévén ez nem utolsó szempont. Többet viszont nem írnék róla, mert nem szeretnék spoilerezni.
Szerintem nem értékelem túl a mozit, ha ilyen magas pontszámot adok neki. Összességében két dolgot ért el nálam a film; vagy megmosolyogtatott (pozitív értelemben), vagy teljesen odaszögezett a székemhez – egyszóval: elszórakoztatott. És a Prince Of Persia egyértelműen e célból készült. Egy pörgős és lendületes kalandfilm, amit bármikor elő fogok venni, ha valami hasonlóra vágyom, akárcsak a Karib Tenger Kalózai, a Múmia, vagy az Indiana Jones mozik esetében.



A Bejegyzés trackback címéhez kattints ide

http://hookum.blogspot.com/2010/05/prince-of-persia-sands-of-time-2010.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...