The Informant! - Az Informátor! (2009)

vasárnap, május 09, 2010 Bejegyezte: ChYga

Steven Soderbergh ezúttal Mark Whitacre igaz történetét vitte vászonra, több-kevesebb sikerrel. A jó adag humorral átitatott, drámai történet klasszikus témára épít; kisember szava a nagyvállalattal szemben. Nézzük meg, miről is szól a rendező legújabb munkája, Az Informátor.
Amerika egyik legnagyobb mezőgazdasági cégének egy magas beosztású vezetője egy nap szokatlan dolgot tesz. Az FBI segítségével több száz órányi hanganyagot gyűjt össze, hogy leleplezhesse saját vállalatát. Az ügy hamarosan belengi az egész sajtót, hatalmas botrányt kavarva. Persze a friss információk több kérdést vetnek fel, mint azt az ember elsőre gondolná…
Steven Soderberghről elmondhatjuk, hogy egy elég ellentmondásos rendező, hisz olykor hihetetlenül jó alkotásokkal lepi meg a nagyérdeműt (Traffic), máskor viszont megmarad a sablonos, egyszer nézhető alkotásoknál (Solaris). Sajnos Az Informátor esetében azt éreztem, még soha nem adta le ennyire a színvonalat. Félreértés ne essék, ez egy nagyon igényesen megkomponált mozi, de mellette annyira semmit mondó, hogy egy hét elteltével már nem bírtam semmit felidézni belőle (Matt Damon játékát leszámítva). Mert ha van valami, ami miatt megér a film egy próbát, az ő. Elég ironikus, hogy karrierje, talán eddigi legjobb alakítását, élete egyik legrosszabb filmjében nyújtja.
A rendező, nagy lendülettel indítja el filmjét, de nem sikerül tartania. Kb. húsz perc után sikerült elérnie, azt, hogy ásítozzam, pedig a sztori erős koncentrációt igényelne. Ugyan a végére összeáll a kép, és az utolsó fél óra még élvezetes is lehetne, ám a köztes rész annyira elveszik a semmiben, hogy csak sajnálni tudtam a műre áldozott drága időmet.
Látva az előzetest, és a visszajelzéseket, én sokkal jobb mozira számítottam. Nagy csalódás volt számomra a film. Matt Damonnak köszönhetjük, hogy nézhető, ő viszi el a hátán az egészet. Igazából láttam már rosszabb filmet is, de a rendező és a főszereplő személye miatt nem ezt várná az ember, hisz mindkettejük rengeteg kiváló alkotással büszkélkedhet. A profi nyitástól, és a humoros hangulattól függetlenül Soderbergh mozija túl egysíkú, nem képes fenntartani a néző érdeklődését, legalábbis az enyémet nem tudta. Azért még bízom Soderbergh-ben, tud ő ennél jobbat is!




A Bejegyzés trackback címéhez kattints ide
http://hookum.blogspot.com/2010/05/informant-2009.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...