Paranormal Activity (2007)

szerda, március 10, 2010 Bejegyezte: ChYga
Megmondom őszintén, én sosem rajongtam ezekért a kézi kamerával felvett dokumentarista stílussal elkészített művekért. Az Ideglelést egyszer nézhető felejthető mozinak tartottam mindig is. A Cloverfield számomra nem több, mint egy látványos popcornmozi. Viszont a [Rec] már teljesen magával ragadott. Bár ne feledjük, hogy elég irreálisnak hat, mikor zombik elől menekülve, ahelyett, hogy eldobnánk a kamerát, futunk vele, és közben veszünk mindent, hogy fennmaradjon az utókor számára. Valamiért a [Rec] teljesen élvezhető alkotás, fenntartva a „para-faktort” végig. Na de most nem erről a filmről van szó, hanem a sorban következő kamerarángatásról, a Paranormal Activity-ről.

A film egy ifjú pár sztoriját meséli el nekünk. Katie és Micah éjszakánként furcsábbnál furcsább zajokra, neszekre lesznek figyelmesek, ezért a ház ura, Micah úgy dönt, vesz egy spéci kamerát, ami minden neszt tökéletes minőségben rögzít, hogy megtalálják a zaj forrását. Eleinte a szomszéd srácra gyanakszanak, ám hamarosan kiderül, valami más motoszkál a házban éjszakánként.
A mozi remekül használja ki a kamerahasználat, és a történet adta lehetőségeket. Még a nappal folytatott beszélgetések sem unalmasak, inkább ezek alapozzák meg az éjszakai rémületet. Külön taps jár azért, hogy a számláló, mely az időt mutatja a hálószobában, folyamatosan pörög. Így a végén, mikor az megáll, már tiszta libabőr a néző, hogy mi fog történni.

A színészekre nem lehet panasz, jól hozzák azt, amit kell, különösen a Micah-t alakító srác. A Paranormal Activity útját a mozikig, külön illik megemlíteni. Nem semmi, amit ez a film produkált a kasszáknál. Oran Peli mindössze 11 ezer dollárból forgatta le filmjét. Szólt az egyik haverjának, aki véletlenül épp egy színjátszó szakkörben ütötte el szabadidejét. Hozott magával egy női főszereplőt, befektettek egy igen komoly kamerába, így minden adott volt, hogy elkészülhessen a film. A Dreamworks le is csapott rá hamar, hogy újraforgatva vászonra vihesse, ám a tesztvetítéseken olyan jól produkált, hogy végül az eredeti verzió került a mozikba (igaz, újravágva). Végül a film a bűvös 100 milliós határt is átlépve teljesített a mozi kasszáknál. Nem is véletlenül, elvégre a műfajon belül kivételesen remek kis mozinak számít.

imdb

tovább mögött megtalálod a trailert...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...