The Men Who Stare at Goats - Kecskebűvölők (2009)

hétfő, március 22, 2010 Bejegyezte: ChYga
1983-at írunk. Albert Stubblebine vezérőrnagy ül az irodájában és közben azon morfondírozik, milyen jó is lenne átfutni a falon, majd egy könnyebb úton eljutni a másik irodába. Pár másodperc múlva meg is próbálkozik vele, sajnos sikertelenül. De nem adja fel, és előadja a magasabb rangú tiszteknek ötletét, miszerint egy paranormális erőkkel foglalkozó egység forradalmasíthatná az amerikai hadviselést. Stubblebine-t ugyan egy évvel később, korán nyugdíjazzák, az ötletet később, (a tudtán kívül) felhasználják. A sztorit Jon Ronson meg is írta, melyből aztán megszületett a Kecskebűvölők.
A történet elbeszélője egy fiatal újságíró, aki a nagy „amerikai álmot” éli. Megvan mindene (nagy ház, jó állás, szép feleség), nem vágyik kalandokra, csak élni szeretné jól felépített, csinos kis életét. De amikor az asszony otthagyja, mindent hátrahagyva elutazik Irakba, hátha rátalál valami jó sztorira, amivel lekötheti magát. Útja során megismerkedik egy veteránnal, aki elmondása szerint az amerikai katonaság egyik különleges egységének volt a tagja, az „új hadsereg” nevezetű egységnek, ahol Jedi-tanokat sajátítottak el a katonák.
A forgatókönyvíróból és producerből (Good Night and Good Luck) időközben rendezővé avanzsált Grant Heslov kifogástalan munkát adott ki a keze közül, bár ehhez nagyban hozzájárt a remek sztori és a még remekebb színészek. Clooney, aki szerintem még életében nem erőltette meg magát egy szerep kedvéért, hozza szokásos formáját, ami ide tökéletesen elég. Jeff Bridges-re mint mindig, most sem lehet panasz, ahogy Kevin Spacey-re sem. Az pedig külön piros pont a stábnak, hogy sikerült a szerephez megnyerni az egykori Obi-wan Kenobi-t, vagyis Ewan McGregort. A rengeteg mellék szál, és deus ex machina abszolút az Ó, testvér merre visz az utad?-at jutatta eszembe. Akinek az bejött, tuti, hogy ebben sem fog csalódni. A sok abszurd helyzet miatt, az ember már tűkön ülve várja, hogy a következő jelenetben mi vár rá. És pont e miatt az abszurditás miatt (plusz a fent említettek miatt) működik olyan jól ez a film.


imdb

a tovább mögött megtalálod a trailert...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...