Oldboy (2003)

szombat, február 13, 2010 Bejegyezte: jangamen
Az örök -és időtlen- kedvencek sorozat következő tagja Chan-wook Park 2003-as alkotása, az Oldboy. Úgy vélem, hogy aki egyszer látta, nehezen felejti, titka pedig főképp abban rejlik, hogy egy zseniális történetet köntörfalazás nélkül tár elénk, kiragadva egy aprócska szeletet a világ -és az ember- kegyetlenségéből, amolyan egyedi, Dél-Koreai módra. A 2005-ös Cannes-i filmfesztivál Grand Prix győztese, egy méltán magasztalt alkotás. Rövid bemutató lesz ez, mert kár lenne a csattanó(ka)t elspoilerezni, nagyot rontanék vele az élményen, amit ez a mestermű nyújt.

Valamikor a 80-as évek második felében indul a történet: Oh Dae-su, egy teljesen hétköznapi ember. Családdal, munkával, barátokkal. Alkalomadtán felönt a garatra, de mindent összevetve azért egy rendes fickó. Azonban egyik pillanatról a másikra felborul az élete, mikor elrabolják és bezárják egy ablaktalan lakásféleségbe cellába, ahol magányosan, kétségbeesve kell eltöltenie 15 évet. Egyetlen kapcsolata a külvilággal egy televízió, melyből megtudja azt is, hogy a feleségét meggyilkolták, a gyanúsított pedig -kézenfekvő- ő maga.
Aztán amilyen hirtelen kezdődik a -látszólag ok nélküli- rabság, oly váratlanul is ér véget, Oh Dae-su-t elengedik, de még csak ekkor kezdődik az igazán kegyetlen kálvária számára: felbukkan az, akinek a borzalmakat köszönheti és megindul a gyilkos hajsza az idővel: egy iszonyatos, elfeledett titok ered a férfi nyomába, a sötét múlt, melyet semmi más nem hajt, mint a bosszú. Oh Dae-su-nak öt napja van, hogy megelőzze a katasztrófát.

Gondolom sokan hallottátok már a pillangó effektus kifejezést. Nos teljesen nem passzol ide, de a tanulsághoz mindenképp hozzátartozik: ami nekünk apróságnak tűnhet, az nagy bonyodalmakat indíthat, a végkifejlet pedig.... nos ez már legyen tényleg a film feladata, mesélje el "ő".

Megmondom őszintén, hogy általában nem szeretem a távol-keleti filmeket, az Oldboy azonban zseniális. Az atmoszférája, a történetvezetése, a színészi teljesítmény, a csattanók. Igazi élmény, azonban a helyenként durván ábrázolt kegyetlenség lehet hogy nem mindenkinek fog tetszeni.

imdb


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...