Daybreakers - A Vámpírok Kora (2009)

hétfő, február 01, 2010 Bejegyezte: jangamen
Akárcsak a Terminator - Salvation, gondoltam magamban a film nézése közben. Az előzetesek alapján hatalmas lehetőség(ek), amiből aztán nem mindent vált valóra. Persze ez nem is várható, de ennél azért jobbra számítottam.
Az alapötlet ugyanis valamilyen szinten egyedi, így akár valami korszakalkotó is kisülhetett volna a Daybreakersből... hogy miért nem sikerült neki, azt alant kifejtem.

2019-et írunk, tíz évvel vagyunk a nagy járvány után, ami végigsöpört a világon és majdnem mindenkit átváltoztatott vámpírrá. Az emberiség alig 5%-a maradt életben, ez pedig egy óriási problémához vezetett: a vérhiányhoz. Az embereket gépekre kapcsolva tartják életben, folyamatosan csapolva a vérüket, azonban ez sem elég, a készletek csupán pár hétre elegendőek, aztán elszabadul a káosz. Ugyanis ha a vámpírok nem jutnak elég vérhez, átváltoznak, korcsokká válnak, ami anarchiához vezet. Az egyetlen megoldás, ha záros határidőn belül megtalálják a mesterségesen előállítható vérpótló szert, amivel a katasztrófa megelőzhető. Az ügyön dolgozó orvoscsoport feje Edward Dalton (Ethan Hawke) mindent megtesz a sikerért, azonban rendre kudarcot vall.
Eközben a szabadon maradt emberek szervezkedni kezdenek hogy visszafordítsák a folyamatot és a vámpír újra ember lehessen, ami hála az egykori vérszívónak, Lionel 'Elvis' Cormac-nak (Willem Defoe) sikerülhet is, hiszen Ő rájött a gyógymódra. Ahhoz azonban, hogy tervük beváljon, szükségük van vámpírok segítségére, így miután egy véletlen baleset folytán találkoznak Edward-dal, megkörnyékezik őt, hogy álljon melléjük.
Ezt azonban senki sem nézi jó szemmel és a vérüzlet atyja Charles Bromley (Sam Neil) hajtóvadászatot indít, hogy visszaszerezze azt, akin a vámpírok jövője múlik....

Ismétlem az alaptörténet kitűnő (a többi vámpíros sztorihoz képest), azonban sajnos televágták klisékkel, bár nem ez a legnagyobb baj. Az igazi probléma az, hogy a film történése egész egyszerűen nem kötött le, pedig vámpírbuzi vagyok. A cselekmény kiszámítható végig, emellett sajnos igen hullámzó: az akciórészek nagyon jól meg vannak csinálva, csak sajna kevés van belőlük. A film mindössze másfél óra, de megnézve többnek tűnt, ez bizony egy ilyen stílusnál nem túl jó jel. Ethan Hawke hozta a tőle elvárhatót, azonban egyik nagy kedvencem, Willem Defoe, aki gyakorlatilag semmit nem tett hozzá, számomra elég nagy csalódás (persze a Szakaszban nyújtottat nem lehet megismételni, de ezt nem is vártam). Sajnálom nagyon, de sokkal többet vártam.
Imdb-n 7 pont körül áll, én nem leszek ilyen jószívű. Közepes 6-os, egyszer talán megnézem megint. Talán.

imdb

a tovább mögött csekkolhatod a trailer-t...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...