The Box - A Doboz (2009)

hétfő, február 01, 2010 Bejegyezte: jangamen
Mennyire unhatja már Richard Kelly hogy őt folyamatosan úgy emlegetik, hogy a "Donnie Darko rendezője", nem? Nekem biztosan tele lenne vele a puttonyom, hisz legalább annyira nyomasztó lehet ez, mint Vince-nek az Aquaman. Rövidre zárva: megérkezett a Donnie Darko író-rendezőjének új filmje: A doboz.

1976-ban járunk, Virginia állambeli Richmond kisvárosában. Hajnali háromnegyed hat, Arthur Lewis (James Marsden) és felesége Norma (Cameron Diaz) arra ébrednek, hogy valaki becsenget hozzájuk. Mire az asszony leér, a látogatónak hűlt helyét találja, azonban egy csomag várja az ajtó előtt, rajt egy üzenettel: Mr Stewart (Frank Langella) meglátogatja őket délután 5 órakor. Kibontják a csomagot, ami egy fadobozkát rejt, rajt egy gombbal, ami üvegbúra alá van zárva, kulcsot viszont nem mellékelt a titokzatos Mr Stewart, aki pontban az ígért időre meg is érkezik Normához. Érthető okoknál fogva a nő nehezen engedi be a lakásba (az úriember fél arca hiányzik), de előkelő modora és kinézete végül meggyőző erejű, s az idegennek alkalma nyílik arra, hogy elmondja miért jött.
A doboz -pontosabban a gomb- egy lehetőség: ha lenyomják, valaki, akit nem ismernek, meghal, ők pedig kapnak egy millió dollárt. Ha nem, akkor nem történik semmi, de csak 24 órájuk van dönteni, Mr Stewart utána elviszi a dobozt. Mindössze egyetlen egy kikötése van: a  férjén kívül nem beszélhet róla senkinek.
Miután a férfi távozik, megkezdődik a dilemma: a család anyagi helyzete mélyen lefelé ível és a pénz szinte mentőöv lenne, de van e joguk megölni valakit, még akkor is, ha az számukra egy idegen?

A film első nézésre egy kicsit kuszának tűnhet, e tekintetben meglehetősen hasonlít a Donnie Darkora. Ugyanúgy belép valami természetfeletti(?), ami elsőre tán logikátlannak tűnik, átgondolva azonban a helyére kerül minden kocka. Sajnos jóval könnyebben, mint a D.D. esetében. A nyomasztó képi világ (vagy ilyen lett volna az 1976-os Amerika?)  azonban nekem csillagos ötös, akárcsak Diaz, aki végre valahára levetkőzi talán a hülye picsa szerepeket (kénytelen is lesz: öregszik és rohamosan csúnyul). Mindent összevetve nem ér a közelébe a méltán ajnározott Donnie-nak, de kilóg a tucatfilmek közül. Megnézése ajánlott, de közel sem kötelező.

a tovább mögött megtalálod a trailert...

igen, direkt nem lőttem le a poént...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...