The Descendants -Utódok (2011)

szombat, február 11, 2012 Bejegyezte: D. E.




Hawaii a boldogság, a buli és az örök nyár szigete. Mindenki így gondolja, így érzi ezt, kivéve aki ott lakik.
 Matt King   (George Clooney) felesége egy csónakbaleset után kómába kerül. Sajnos állapota menthetetlen, a gépekről pár nap múlva le kell kapcsolni. Hogyan dolgozza fel ezt a széthulló félben lévő család? Mi történik ha a drága nejről kiderül, hogy nem is akkora szent, mint hittük? Szabad-e vádaskodnunk egy haldokló felett ? Vagy talán vádoljuk önmagunkat? Mennyit ér és egyáltalán mi is az a családi örökség? Ezeket a kérdéseket veti fel  az Oscar díjas Alexander Payne filmje, mely néhol derűs, néhol borús, de mindenképpen figyelemre méltó. Az Utódokat két Golden Globe díjjal jutalmazták, de akár Oscar esélyes is lehet. A drámát a  hazai mozik február 16.-ától tűzik műsorukra.





Matt King sosem volt mintaapa, rengeteg munkája mellett nem volt ideje arra hogy családjára kellő figyelmet fordítson. Miután felesége kórházba kerül, mindent megtesz azért, hogy ezeket pótolja, de lehet hogy már késő. Több-kevesebb sikerrel kapcsolatot próbál teremteni két lányával Alexendrával (Shailene Woodley) és Scottie-val (Amara Miller) és bőszen látogatja vegetáló feleségét Elizabeth-t (Patricia Hastie). Mindeközben egy örökségül rámaradt ősi erdőség sorsáról is döntenie kell.

 Idősebb lányától egy napon megtudja,hogy Elizabeth megcsalta őt. Matt a kezdeti őrjöngő kiborulás és üvöltözés után (melyet a tehetetlen, magáról nem tudó asszonykának zavar le) úgy dönt, megkeresi a csábítót. Fogalma sincs arról mit is akar tőle; kólára hívná vagy ellátná a baját, beszélgetne vagy kiabálna. A férfi megtalálásában segítségére van Alexandra és fura barátja Sid, aki állandóan idegesítő módon cseszegeti Matt-et, ugyanakkor mégis hatalmas igazságokra döbbenti rá. Utazásuk alatt átértékelődik a családi érték, az örökség, a szeretet és a barátság fogalma és mindnyájan rátalálnak valami fontosra, még ha ez a fontos talán nem is a szerető.

A film látványilag gyönyörű, ez nem meglepő elvégre Hawaii-ról beszélünk, de azért nagy köszönet az operatőrnek Phedon Papamichael-nek. Nem tolja a képünkbe Hawaii-t, finoman érzékelteti. Csöppet sem giccses, de megvan az a fílingje, hogy a helyre képzeljük magunkat.Nagyon eltalált. A „Somewhere Over The Rainbow” típusú zenék pedig csak felteszik a koronát a dologra.
A valóságszagú történetet a színészi játék karolja fel. 
Clooney (A hatalom árnyékában) nagyon hiteles az apa szerepében új oldalát mutatja meg és egyáltalán nem áll szándékában lesöpörni a pályáról a többi színészt. A lányát játszó friss tehetségre Shailene Woodley-ra pedig érdemes odafigyelni, velem bármit eltudott hitetni.

Az Utódok humoros, szomorkás, megható és megkapó.Valóban áttudjuk érezni a szereplők helyzetét. Mentes a közhelyektől és a hatásvadászattól. Alexender Payne sikeresen vitte vászonra Kaui Hart Hemmings regényét. Egyszerű, de nagyszerű. Ajánlanám a kikapcsolódásra vágyóknak, de a "mély gondolkodóknak" is. Kellemes hétvégi elfoglaltság ez a keserédes komédia.


Utódok előzetes:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...